Łatwe i szybkie, wegańskie ciasto z gruszkami, mandarynkami, cukrem kokosowym nadającym karmelowego smaku i koloru oraz prawdziwą wanilią. Smakuje tak dobrze jak niezdrowe, ale jego skład jest całkiem litościwy – to wypiek z dużą ilością owoców, bez masła, bez mleka, bez jajek, a do tego z mąki pełnoziarnistej.
W kuchni bardzo rzadko używam cukru, już dawno zamieniłam go na ksylitol i daktyle. Wyjątkiem jest cukier kokosowy, który od czasu do czasu dodaję do ciast i babeczek dla karmelowych doznań.
Od dłuższego czasu wegańskie i zdrowe ciasta robię już tylko w keksówkach. Wtedy najlepiej wyrastają i nie dopada ich zakalec, bo pieką się bardziej równomiernie.
Łatwe fit ciasto z gruszkami – SKŁADNIKI
ok. 8 porcji
- 230 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa
- 150 g cukru kokosowego – można zamienić na ksylitol lub zwykły cukier
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka wanilii w proszku, pasty waniliowej, ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii (niekoniecznie)
- 220 g gruszki ze skórką, bez gniazd nasiennych + 1½ lub 2 gruszki na górę ciasta. Gruszki powinny być twarde
- 60–80 g soku wyciśniętego z mandarynek lub pomarańczy
Łatwe fit ciasto z gruszkami – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę i wanilię w proszku.
- 220 g gruszki ze skórką blendujemy z sokiem mandarynkowym na gładkie puree.
- Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy. Masa powinna być bardzo gęsta – to bardzo ważne, bo inaczej wyjdzie zakalec.
- Ciasto przekładamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub foremki silikonowej. Na wierzchu wciskamy gruszki obrane i pokrojone w ósemki. Całość posypujemy małą ilością cukru.
- Ciasto gruszkowe pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.
Smacznego !
Co znaczy sok z miazszem? Bo dziś robie zebre a tam też takie zalecenia. Mam wyciskarke ręczną do cytrusów i wszystko zostaje na sitku a sok wpada do szklanki. To z sitka przełożyć do soku?
Chodzi tylko o to, że najzdrowiej jest wyciskać soki nieklarowne, takie z „farfoclami”. 😉 Też używam wyciskarki do cytrusów, nie trzeba przekładać tego, co zostanie na sitku, bo i tak sporo miąższu spływa do soku. Oczywiście czysty sok też może być.