pasta z zielonego groszku i sezamu

Pasta z zielonego groszku i sezamu a la hummus

Pyszna i bardzo prosta pasta z zielonego groszku i sezamu. Bez gotowania, bo do jej wykonania potrzebujemy groszku świeżego lub rozmrożonego. Świetnie smakuje na chlebie, w picie lub wrapie czy jako dip do pokrojonych w słupki surowych warzyw. Na kulinarnych imprezach pięknie prezentuje się ozdobiona jadalnymi kwiatami 🙂

A jeśli ktoś z Was ma ochotę na hummus bardziej zbliżony do tradycyjnego (ale nadal nietradycyjny, bo niskotłuszczowy), to polecam bardzo prosty przepis na hummus bez tahini.

 

Pasta z zielonego groszku i sezamu a la hummus – SKŁADNIKI

Tę pastę można doprawiać jak się tylko chce, poniżej moja ulubiona wersja.

  • 450 g (1 opakowanie) zielonego groszku mrożonego lub świeżego – groszek rozmrażamy
  • 3–5 łyżek białego sezamu lub 2–4 łyżki pasty tahini
  • 80–130 ml aquafaby, niesłodzonego mleka roślinnego lub wody – ilość w zależności od konsystencji, jaka nam odpowiada. Aquafaba to płyn z puszki po cieciorce lub ciecz, która zostaje w garnku po ugotowaniu cieciorki. Ja najczęściej dodaję mleko owsiane, które jest naturalnie lekko słodkie
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka cebuli suszonej (niekoniecznie)
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • ½–1 łyżeczka suszonej chili lub kawałek świeżej
  • pieprz
  • sól

 

Pasta z zielonego groszku i sezamu a la hummus – WYKONANIE

Wszystko blendujemy na gładką masę. Aquafabę, mleko lub wodę najlepiej dodawać stopniowo i sprawdzać konsystencję. Przypraw też dobrze użyć na początku mniej, a potem dorzucić, jeśli uznamy, że czegoś brakuje.

Bon appétit !

 

Dodaj komentarz