Pyszne i chrupiące owsiane (mogą być bezglutenowe) wegańskie gofry czekoladowe podkręcone zabójczym aromatem pomarańczowo-makowym. Ten przepis w naturalny sposób wyewoluował z najprostszej na świecie 2-składnikowej receptury na gofry z płatków owsianych i banana. Od razu napiszę, że banana w nich w ogóle nie czuć, jest on tu tylko po to, żeby zlepić wszystkie składniki i nadać gofrom delikatniejszą konsystencję.
Jeśli użyjemy tylko płatków owsianych, banana, kakao oraz mleka lub wody, wyjdą najprostsze gofry kakaowe bez bajerów.
Moje gofry są bardzo zdrowe i niskotłuszczowe – w cieście nie ma oleju czy masła, a dodatkowo możemy smażyć je bez smarowania gofrownicy tłuszczem!
Wafle (średni ten synonim…) są chrupiące tylko przez jakiś czas, potem wymiękają 😉 , jednak pozostają smakowite, dlatego świetnie nadają się na wynos do pracy lub szkoły. Ale wątpię, żeby tego doczekały…
Wegańskie gofry czekoladowe – (4-5 sztuk) – SKŁADNIKI
- 200 g płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe)
- ½ dużego dojrzałego banana (70 g)
- 150–200 ml mleka owsianego niesłodzonego lub wody, ja dodaję 200 ml
- 200 ml soku z pomarańczy – najprościej zrobić go z pomocą wyciskarki do cytrusów. Zamiast soku można dodać mleka roślinnego lub wody
- 1–2 niepłaskie łyżki kakao lub karobu
- 1 spora łyżka maku (niekoniecznie)
- skórka otarta z połowy pomarańczy (niekoniecznie, ale warto)
- 1–2 łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru (niekoniecznie)
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej (niekoniecznie)
Wegańskie gofry czekoladowe – WYKONANIE
- Wszystko blendujemy na gładką masę. Najlepiej odstawić ciasto na kilka minut, przez ten czas zgęstnieje i wtedy możemy zdecydować czy dodać więcej wody lub mleka.
- Każdego gofra pieczemy w gofrownicy przez kilka minut bez użycia oleju. Powinny dobrze się przypiec, zanim otworzymy gofrownicę, bo inaczej się porwą.
- Studzimy na metalowej kratce lub pochłaniamy od razu.
Bon appétit !
Fajny przepis. Ja zawsze robie tradycyjne. Te z płatkami będą bardziej syte pewnie.
One są faktycznie bardzo treściwe, ale też zdrowsze od tradycyjnych i mają mniej kalorii. A w smaku idą łeb w łeb.
Wyglądają świetnie i bardzo podoba mi się skład. Muszę wypróbować! 🙂
Koniecznie!, nazwisko zobowiązuje. 😉
A czym można zastąpić płatki owsiane ??? 🙂
Nigdy nie próbowałam ich na coś zamieniać, więc trudno mi doradzić. Musisz poeksperymentować, może mąka pszenna razowa będzie ok…
Czym blendujesz składniki? Zwykły blender ręczny wystarczy, czy raczej powininen to być blender wysokoobrotowy?
Tutaj potrzebny jest dość mocny blender, ja mam właśnie wysokoobrotowy.
Czy płatki owsiane należy najpierw zmielić na mąkę?
Nie, nie trzeba. Wszystko blendujemy razem.