Wegański sos do sałatki z musztardą i orzechami - fit przepis

Wegański sos do sałatki z musztardą i orzechami – fit przepis

Gęsty, kremowy sos, który idealnie pasuje do wegańskiej sałatki Cezar z grzankami, ale świetnie smakuje również na kanapkach, burgerach i z różnymi innymi daniami. Można go też wykorzystać jako bazę do stworzenia kolejnych wegańskich dressingów i dipów, jak sos tysiąca wysp, sos tatarski czy gzik.

 

Wegański sos do sałatki z musztardą – SKŁADNIKI

4 porcje

  • ¾ kubka nerkowców – dla odmiany część z nich można zamienić na fistaszki
  • ¾ kubka mleka roślinnego niesłodzonego, np. owsianego
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowego smaku i aromatu)
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka musztardy – można dodać więcej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • sól, pieprz

 

Wegański sos do sałatki z musztardą – WYKONANIE

Wszystkie składniki dokładnie blendujemy.

Bon appétit !

 

Wegański sos do sałatki z musztardą i orzechami fit
Wegański sos do sałatki z musztardą i orzechami – przepis fit

3 myśli na temat “Wegański sos do sałatki z musztardą i orzechami – fit przepis

  1. Zrobiłam ten sos dzisiaj do warzyw na parze. To chyba najlepszy sos, jaki w życiu jadłam – jest przepyszny!

Dodaj komentarz