wegański pasztet z soczewicy lub grochu przepis

PASZTET z soczewicy lub grochu – wegański przepis fit

Ten oto wegański pasztet z soczewicy to najnowsza specjalność mojej Mamy weganki – inspiracją był dla niej ten przepis. W testach na wielbicielach tradycyjnych pasztetów otrzymał najwyższe noty za smak i aromat, konsystencję, wygląd oraz lekkostrawność, ponieważ nie zawiera oleju i innych „złych” ingrediencji. 😉 Samo zdrowie, a do tego jest pyszny, baaardzo kremowy i delikatny. Jeść nie umierać!

 

Wegański pasztet z soczewicy lub grochu – SKŁADNIKI

  • 1 szklanka grochu łuskanego (połówki) lub soczewicy czerwonej
  • 2 cebule
  • 2 marchewki
  • kawałek selera
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki słonecznika
  • ½ szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (kupuję przez internet)
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

 

Wegański pasztet z soczewicy lub grochu – WYKONANIE

  1. Soczewicę lub groch płuczemy, zalewamy 2 szklankami gorącej wody, dodajemy listek laurowy oraz sól i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu 20–25 minut bez mieszania w przypadku grochu i 15 minut w przypadku soczewicy. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy pod przykryciem do wystudzenia. Nie odcedzamy, ponieważ nasiona wchłoną całą wodę.
  2. Cebulę siekamy, a marchewkę i seler ucieramy na grubych oczkach. Cebulę podsmażamy na 2 łyżeczkach wody na patelni z nieprzywierającą powłoką, dodajemy marchew oraz seler i dusimy pod przykryciem 10 minut.
  3. Z ugotowanego grochu usuwamy listki laurowe. Dodajemy do niego warzywa oraz wszystkie pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie, a następnie blendujemy na dość gładką masę.
  4. Nasz przyszły pasztet przekładamy do formy (o wymiarach ok. 30 x 12 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu rysujemy widelcem dowolny wzór i pieczemy w temperaturze 180°C przez 45–60 minut, aż będzie z wierzchu przyrumieniony.

Pasztet należy kroić dopiero po wystudzeniu, chyba że nie możemy oprzeć się pokusie.

Pyszny z domowym pieczywem, np. bagietkami pełnoziarnistymi lub bułkami pełnoziarnistymi w 20 min. oraz najszybszym sosem BBQ.

Bon appétit !

 

8 myśli na temat “PASZTET z soczewicy lub grochu – wegański przepis fit

  1. Zraziłam się do pasztetów, ale może zaryzykuje i zrobię wersje z grochem. Nigdy mi nie smakowały, a, te zrobione przez kogoś owszem.

  2. Próbowałem – polecam. Za każdym razem był minimalnie inny bo robiłem „na oko” i troche eksperymentowałem z dodatkami (np. polecam dodać kilka małych ogóreczków chili). Efekt: niezagrzał miejsca w lodówce ani razu!

    1. Ten pasztet jest bardzo łatwy do modyfikacji właśnie, ja za każdym razem zmieniam przyprawy i dzięki temu jeszcze mi się nie znudził.

  3. zrobiłam bez płatków drożdżowych; wyszedł super. naprawdę łatwo się robi a najważniejsze, że smaczny.

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *