Wykwintna i ekspresowa sałatka z tofu smażonym bez tłuszczu, winogronami i chrupiącymi płatkami migdałów. Jeśli komuś brakuje w niej zieleniny, to dodatek szpinaku czy rukoli smaku nie zrujnuje. Pyszna, zdrowa i pożywna przekąska na imprezę czy jako drugie śniadanie do pracy. Zostałam nią zauroczona, kiedy byłam jeszcze wszystko-jak-leci-żerna, ale po wyautowaniu smażonego kuraka, pozostanie w moim menu na zawsze. Ni to słodkie, ni to słone, połączenie raczej nie dla konserwatystów, ale warto częstować nią wszystkich, a nuż, widelec. Niektórzy może nawet nie zidentyfikują tofu, które smakuje bardzo kurczakopodobnie, jeśli się je w miarę drobno pokroi i podsmaży w odpowiednich przyprawach, np. mieszance do drobiu.
Sałatka z tofu smażonym i winogronami – SKŁADNIKI
1 porcja
- 100 g tofu twardego, najlepiej naturalnego
- 200 g winogron ciemnych, najlepiej bez pestek
- 4 łyżki płatków migdałowych
- kilka łyżek sosu sojowego, najlepiej o obniżonej zawartości soli (może być bezglutenowy)
- ½ łyżeczki garam masala, curry, przyprawy do kurczaka (bez dodatku soli), przyprawy do gyrosa lub innej ulubionej mieszanki
- szpinak, rukola – niekoniecznie
Sałatka z tofu smażonym i winogronami – WYKONANIE
- Tofu kroimy w kostkę i mieszamy z sosem sojowym oraz wybraną przyprawą, moja ulubiona ostatnio to garam masala. Przekładamy wszystko na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką i smażymy bez tłuszczu z każdej strony.
- Płatki migdałowe prażymy na lekko brązowy kolor na suchej patelni. Najlepiej robić to na małym lub średnim ogniu i mieszać od czasu do czasu, żeby płatki się nie przypaliły.
- Ostudzone tofu oraz migdały mieszamy z winogronami przekrojonymi na połówki.
- Do sałatki świetnie pasują również szpinak i rukola.
Bon appétit !