ciasto cytrynowe z makiem fit

Ciasto cytrynowe z makiem – wegańskie, bez cukru, fit

Zawsze uwielbiałam ciasto cytrynowe z makiem, ale przez kilka ostatnich lat musiałam odejmować go sobie od ust, ponieważ tradycyjny przepis nie jest wegański, a poza tym świadomość gigantycznej ilości tłuszczu w tym wypieku źle wpływała na moje trawienie (a na cerę i obwód w biodrach jeszcze gorzej). Podjęłam już kilka nieudanych prób zweganizowania i odtłuszczenia receptury, jednak nie złożyłam broni i w końcu upichciłam odlotowe ciacho – puszyste, lekkie, bardzo cytrynowe, słodkie i pyszne! Według mnie smakuje jak tradycyjne (chyba że moja pamięć szwankuje…), a taki efekt uzyskałam bez dodatku jajek i masła czy oleju. Mój nowoczesny przepis jest nie tylko przyjazny dla świata i naszych ud, ale również prostszy i szybszy niż wersja naszych prapraprababć! Tak więc starą recepturę możemy już wysłać za potwierdzeniem odbioru do lamusa.

 

Ciasto cytrynowe z makiem – (6-8 porcji) – SKŁADNIKI

  • 60 g maku niezmielonego
  • 180 g mąki pszennej razowej
  • 150 g ksylitolu lub ewentualnie cukru – ksylitol jest zdrowszy
  • 110 ml soku z cytryny (z 1½–2 cytryn)
  • 3 łyżki skórki otartej z cytryny, najlepiej ekologicznej (z 1½–2 cytryn)
  • 120 ml mleka owsianego lub innego mleka roślinnego dobrej jakości niesłodzonego, ale naturalnie lekko słodkiego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Ciasto jest bardzo słodkie, w razie potrzeby możemy ująć nieco słodziwa.

 

Ciasto cytrynowe z makiem – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
  2. W dużej misce mieszamy dokładnie mak, mąkę, ksylitol oraz sodę. Dodajemy skórkę cytrynową i ponownie mieszamy.
  3. Wlewamy mleko oraz sok i dokładnie wszystko łączymy, najlepiej mikserem.
  4. Masę przekładamy do formy o średnicy 18–20 cm wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez ok. 40 minut lub do suchego patyczka.

Bon appétit !

ciasto cytrynowe z makiem
Wegańskie ciasto cytrynowe z makiem – niskotłuszczowa rozpusta bez cukru

10 myśli na temat “Ciasto cytrynowe z makiem – wegańskie, bez cukru, fit

  1. Hej, zrobilem wg. przepisu. 40 min w moim piekarniki byloby chwile za krótko, ciasto wyszło mocno cytrynowe. Robiąc wersje z cukrem dałbym o połowę mniej następnym razem cukru. W wersji którą zrobiłem dałem 130g cukru i wyszło jak dla mnie za słodkie. Dziękuję za przepis , następne będą ciastka z daktylaki i mąką orzechową:)

    1. Dzięki za opinię! Moje ciasta są faktycznie bardzo słodkie i w kolejnych przepisach będę zaznaczała, że spokojnie można dodać mniej słodziwa. W końcu im mniej cukru i ksylitolu w menu, tym lepiej. 🙂

  2. Nie mogłam go nie upiec. 🙂 🙂 🙂 Zanim wystygło do cna, pożarłam sama 1/3 ciasta. Nie wiem, czy to jest najlepsza rekomendacja dla tych, którzy odwiedzają ten blog w nadziei zrzucenia paru kilogramów. 🙂 „Urwałam” przepisowi 1/4 cukru, więc czuję się trochę mniej winna. 🙂 🙂 🙂 Chyba muszę się w końcu przekonać do ksylitolu.

    1. Moje blogowe słodycze faktycznie prawie zawsze są dość słodkie, czasem może aż za bardzo… Także spokojnie możesz dodawać mniej cukru albo ksylitolu (on jest tak samo słodki jak cukier). Dla mnie nie istnieją zbyt słodkie desery, ale wiele osób nie lubi aż takich słodkości. No i co prawda ksylitol jest zdrowszy od cukru, ale jednak nie tak zdrowy jak np. daktyle, więc lepiej jeść go jak najmniej. 🙂 Niestety, nie wszystkie ciasta wychodzą na samych suszonych owocach.

  3. Coś czuję, że wrócę do pichcenia, razem z Twoimi przepisami. Ten będzie pierwszy – jutro jadę do sklepu po brakujące składniki i zaczynam 😀

      1. Sugerując się poprzednimi komentarzami dałam mniej ksylitolu, który też dodatkowo przed wymieszaniem z suchymi składnikami zmieliłam na „puder”. Fajnie wyszło, za dwa dni powtórka :)) spróbuję z podwójnej porcji. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *