Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków / batatów, chrupiące

Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków / batatów, chrupiące

Prosty przepis na chrupiące i aromatyczne frytki ze słodkich ziemniaków w pysznej i najzdrowszej odsłonie – z piekarnika i bez dodatku tłuszczu. A do nich najszybszy na świecie sos jogurtowo-pomidorowy.

Przypraw można użyć dowolnych, ale papryka wędzona i cynamon to duet, który idealnie pasuje do batatów. Z kolei dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że frytki są chrupiące.

 

Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków – SKŁADNIKI

  • 1 duży (ok. 500 g) batat
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 hojne łyżki mąki kukurydzianej
  • ¾ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki zmielonych nasion kolendry (niekoniecznie)
  • pieprz

NA SOS (wszystkie składniki mieszamy)

  • 100 g gęstego naturalnego jogurtu sojowego
  • ok. 3 łyżki dowolnego pikantnego sosu pomidorowego, np. keczupu

Do sosu można dodać też nieco musztardy.

 

Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków – WYKONANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180–200°C.
  2. Batata (bez obierania) kroimy w słupki równej grubości i przekładamy do dużego naczynia z płaskim dnem.
  3. Ziemniaki polewamy octem balsamicznym i dokładnie mieszamy rękoma.
  4. Mąkę łączymy z przyprawami, posypujemy nimi bataty i mieszamy dokładnie.
  5. Ziemniaki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby się nie dotykały i pieczemy przez 35–45 minut.

Frytki są najbardziej chrupiące zaraz po upieczeniu.

Bon appétit !

 

Jedna myśl na temat “Pieczone frytki ze słodkich ziemniaków / batatów, chrupiące

Dodaj komentarz