Prosty przepis na chrupiące i aromatyczne frytki z batatów, czyli słodkich ziemniaków, w pysznej i najzdrowszej odsłonie – z piekarnika i bez dodatku tłuszczu. A do nich 2 najszybsze na świecie sosy: jogurtowo-pomidorowy lub jogurtowo-musztardowy.
Przypraw można użyć dowolnych, ale papryka wędzona i cynamon to duet, który idealnie pasuje do batatów. Z kolei dodatek mąki kukurydzianej sprawia, że frytki są chrupiące.
Pieczone frytki z batatów – SKŁADNIKI
2 porcje
- 800 g batatów / 2 średnie słodkie ziemniaki
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka zmielonego kuminu lub kolendry
- pieprz, sól
NA SOS (wszystkie składniki mieszamy)
- 100 g gęstego, naturalnego jogurtu sojowego
- ok. 3 łyżki dowolnego pikantnego sosu pomidorowego, np. keczupu lub 1 łyżka musztardy
Pieczone frytki z batów – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180–200°C.
- Umyte i wyszorowane ziemniaki (bez obierania) kroimy w słupki równej grubości i przekładamy do dużego naczynia z płaskim dnem.
- Bataty polewamy octem balsamicznym i dokładnie mieszamy rękoma.
- Mąkę łączymy z przyprawami, posypujemy nimi przyszłe frytki i mieszamy dokładnie.
- Ziemniaki układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia tak, aby się nie dotykały i pieczemy przez 35–45 minut.
Frytki są najbardziej chrupiące zaraz po upieczeniu.
Bon appétit !
Wyglądają świetnie i muszą być przepyszne. Uwielbiam frytki a takich jeszcze nie jadłem.
Pycha! Zamiast octu balsamicznego dałam sos sojowy . Bardzo bałam się słodyczy batatow… niepotrzebnie!!! Frytki są przepyszne!!! Polecam niezdecydowanym! Sos jogurtowy z czosnkiem i koperkiem pasuje idealnie!Dziękuję za pyszny przepis !
A ja dziękuję za recenzję i cieszę się, że smakowało! 🙂
Jaką mąką mogę zastąpić mąkę kukurydzianą?
Obstawiam, że ryżowa będzie najlepszym zamiennikiem, ale bez mąki frytki też wyjdą bardzo smaczne.
OK, dziękuję będę próbować 🙂
Użyłam mąki ryżowej, wyszły pyszne!
I to ze skórką jecie? Nie obiera się tego??
Tak, jemy ze skórką, bo ona dobrze smakuje i ma o wiele więcej wartości odżywczych niż miąższ.