Błyskawiczne śniadanie mistrzów, idealne na lato – owsianka bez użycia wrzątku, wystarczy tylko odpalić blender. Bardzo zdrowa – zawiera mnóstwo związków odżywczych i błonnika, który fantastycznie reguluje trawienie. Owsiankowe smoothie można podawać jako modne ostatnio, piękne i kolorowe smoothie bowl – w gęstszej postaci, udekorowane owocami i innymi pysznymi dodatkami albo możemy dodać więcej mleka i wypić koktajl. Dodaje energii na miejscu i na wynos.
Ale jeśli macie jednak ochotę na owsiankę na gorąco, to tutaj czeka na Was szybka owsianka na mleku roślinnym bez gotowania.
Owsiankowe smoothie bowl – SKŁADNIKI
1 duża porcja
- 1 bardzo dojrzały banan
- ¼ kubka płatków owsianych górskich (mogą być bezglutenowe)
- ¼–1 kubek mleka roślinnego niesłodzonego, ale najlepiej naturalnie słodkiego, jak owsiane czy ryżowe – ilość zależy od konsystencji, jaką chcemy otrzymać
- 3–4 łyżki owoców jagodowych, jak jagody, porzeczki czy maliny – świeże, zamrożone lub rozmrożone
- 1–4 suszone daktyle bez pestek lub 1–3 łyżki syropu daktylowego, klonowego, ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1–2 łyżki dowolnych orzechów
- 1 łyżka siemienia lnianego
- niekoniecznie: ¼ łyżeczki cynamonu, 1/3 łyżeczki pasty waniliowej lub miąższ z 1/3 laski wanilii, 1 łyżeczka kakao lub karobu
DODATKI
- jogurt sojowy, dowolne owoce świeże lub suszone, poszatkowane pistacje, płatki migdałowe, płatki kokosowe, mak…
Owsiankowe smoothie bowl – WYKONANIE
Do blendera wrzucamy banana, płatki owsiane, owoce jagodowe, daktyle, orzechy, siemię lniane i przyprawy, na koniec wlewamy małą ilość mleka. Wszystko miksujemy na gładką masę, a jeśli smoothie wyjdzie zbyt gęste, dodajemy więcej mleka.
Dekorujemy dodatkami.
Smacznego !
Z czego takie śliczne gwiazdki? Jak je zrobić?
Można je zrobić np. z mango czy banana za pomocą wykrawacza do owoców i warzyw. Taki wykrawacz kupiłam kiedyś w Carrefourze, mój wycina akurat gwiazdki, ale do wyboru były też inne kształty.