Najprostsza – a naprawdę boska! – zupa krem z pieczonej dyni piżmowej. Dynia, syrop klonowy, rozmaryn i ostra papryka to słodko-ostre połączenie idealne, które gwarantuje, że na jednej dokładce się nie skończy. Na szczęście dolewki są w tym przypadku dla nas niegroźne (a wręcz wskazane), bo zupa dyniowa jest zdrowa, bardzo dietetyczna i lekkostrawna.
Ten szybki przepis jakiś czas temu wpadł mi w oko na youtubowym, wegańskim kanale AvantgardeVegan. W końcu wcieliłam go w życie i udostępniam na swoim blogu, bo zupa jest przepyszna!
Zupa z pieczonej dyni piżmowej – SKŁADNIKI
ok. 5 porcji
- ok. 1,5 kg dyni piżmowej (lub ok. 950 g puree z dyni)
- 2 cebule białe
- 3 ząbki czosnku
- 6–10 liści szałwii lub listki z 2 gałązek świeżego rozmarynu (albo jedno i drugie)
- co najmniej 750 ml bulionu lub wody (u mnie 1 litr bulionu z resztek)
- sól jodowana, pieprz
- ostra papryka w proszku lub kawałek chili
- co najmniej 3 łyżki syropu klonowego lub kilka daktyli
Do podania
- pestki dyni
- syrop klonowy
- chleb pełnoziarnisty świeży lub w formie grzanek
Możecie dodać inne przyprawy, do zupy dyniowej pasują też np. nasiona kolendry, kumin czy imbir.
Jeśli użyjecie wody zamiast bulionu, dodajcie do gotowania ze 3 listki laurowe i usuńcie je z zupy przed zblendowaniem.
Zupa z pieczonej dyni piżmowej – WYKONANIE
- Dynię piżmową (ze skórką) kroimy na 4–8 części i łyżką usuwamy pestki. Kawałki dyni układamy skórką do dołu na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 1 godzinę.
- Do dużego garnka wrzucamy grubo pokrojone cebule, pokrojony czosnek, liście szałwii i/lub listki rozmarynu, sól, pieprz, wlewamy 750 ml bulionu, przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 10 minut.
- Do garnka dodajemy oddzielony od skóry miąższ upieczonej dyni, syrop klonowy oraz ostrą paprykę i gotujemy wszystko przez 15 minut. W razie potrzeby dolewamy bulionu.
- Zupę blendujemy na krem, wlewamy z powrotem do garnka i ewentualnie bardziej doprawiamy i rozcieńczamy bulionem.
Jeśli Wasz blender jest plastikowy, najlepiej przed blendowaniem zupę ostudzić.
Smacznego !
Dla mnie bomba – zupa palce lizać. Suma smaków znakomita ja dodałem parę kropel Maggie. Polecam