Łatwa, baaardzo kremowa zupa ziemniaczano-pomidorowa zdrowo zabielona. Najlepiej smakuje na ostro!
Wegańska zupa ziemniaczano-pomidorowa – SKŁADNIKI
5–6 porcji
- 600 g ziemniaków
- 1 duża (ok. 200 g) cebula żółta lub biała
- 700 g passaty (przecieru pomidorowego)
- ok. 100 g koncentratu pomidorowego
- 500 g (ml) mleka (napoju) owsianego
- ok. 500 g jasnego bulionu warzywnego lub wody
- ok. ½ szklanki nerkowców
- 2 ząbki czosnku
- 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- po 1 łyżeczce: suszonego tymianku, oregano i słodkiej papryki wędzonej
- dużo pieprzu i ostrej papryki (cayenne / chili)
- sól
Do podania: świeże liście bazylii i/lub natka pietruszki.
Wegańska zupa ziemniaczano-pomidorowa – WYKONANIE
- Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy (np. na parze) do miękkości, studzimy.
- Cebulę kroimy, wrzucamy na patelnię, dodajemy tymianek i oregano, wlewamy ok. 3 łyżki wody i smażymy bez tłuszczu, aż cebula się zeszkli. W miarę odparowywania co jakiś czas dolewamy trochę wody. Studzimy.
- Nerkowce, czosnek i 1 szklankę mleka blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Ziemniaki, cebulę i resztę składników również blendujemy.
- Wszystko wlewamy do garnka, zagotowujemy i na małym ogniu gotujemy przez ok. 15 minut. Zupę należy często mieszać, żeby nie przywierała do dna.
Smacznego !