Łatwy przepis na szybki i dietetyczny obiad – wegańskie pancakes na słono i ostro, a dokładniej placki z cukinią i koperkiem lub szczypiorem. Najzdrowiej usmażyć je bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Ze składnikami można dowolnie kombinować dodając różne przyprawy i zioła.
Wegańskie fit placki z cukinii – SKŁADNIKI
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 60 g mąki kukurydzianej (lub pszennej pełnoziarnistej)
- 150–200 g startej na dużych oczkach cukinii ze skórką
- 230 g mleka (napoju) owsianego
- 2–3 łyżki posiekanego szczypioru, koperku lub pół na pół
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- sól, dużo pieprzu
- chili (niekoniecznie)
DO PODANIA
- posiekany szczypior lub koperek
- naturalny jogurt sojowy
- pestki dyni lub niesolone pistacje (niekoniecznie)
Wegańskie fit placki z cukinii – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy dokładnie mąki, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
- Dodajemy mleko owsiane – konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka.
- Wrzucamy startą cukinię i szczypior lub koperek, mieszamy dokładnie.
- Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron. Na początku smażenia patelnię można na krótko przykryć pokrywką, wtedy placki szybciej i równomierniej się upichcą.
Smacznego !