Łatwy przepis na szybki i dietetyczny obiad – wegańskie pancakes na słono i ostro, a dokładniej placki z cukinią i koperkiem lub szczypiorem. Najzdrowiej usmażyć je bez dodatku tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką. Ze składnikami można dowolnie kombinować dodając różne przyprawy i zioła.
Wegańskie fit placki z cukinii – SKŁADNIKI
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
 - 60 g mąki kukurydzianej (lub pszennej pełnoziarnistej)
 - 150–200 g startej na dużych oczkach cukinii ze skórką
 - 230 g mleka (napoju) owsianego
 - 2–3 łyżki posiekanego szczypioru, koperku lub pół na pół
 - 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
 - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 - ½ łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
 - sól, dużo pieprzu
 - chili (niekoniecznie)
 
DO PODANIA
- posiekany szczypior lub koperek
 - naturalny jogurt sojowy
 - pestki dyni lub niesolone pistacje (niekoniecznie)
 
Wegańskie fit placki z cukinii – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy dokładnie mąki, płatki drożdżowe, proszek do pieczenia, wędzoną paprykę, sól i pieprz.
 - Dodajemy mleko owsiane – konsystencja ciasta nie powinna być zbyt gęsta ani zbyt rzadka.
 - Wrzucamy startą cukinię i szczypior lub koperek, mieszamy dokładnie.
 - Na rozgrzaną patelnię z nieprzywierającą powłoką wlewamy porcje ciasta i na małym ogniu smażymy bez tłuszczu z obu stron. Na początku smażenia patelnię można na krótko przykryć pokrywką, wtedy placki szybciej i równomierniej się upichcą.
 
Smacznego !
		


