Moje ulubione wegańskie muffiny z jabłkami pachną cynamonem, imbirem, goździkami i kardamonem. Ten prosty i szybki przepis dedykuję wszystkim nowoczesnym i zabieganym babeczkom oraz męskim ciachom, którym nie chce się liczyć kalorii. Muffiny są pyszne, wilgotne, zdrowe i dietetyczne – pełnoziarniste, bez cukru, jajek, mleka krowiego oraz bez dodatku oleju. Idealne!
Wegańskie fit muffiny z jabłkami – SKŁADNIKI
8–10 muffinów
- 280 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, może być orkiszowa, z samopszy czy płaskurki
- 100–120 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka sody
- ok. 160 g mleka (napoju) owsianego – jeśli jabłka będą mało soczyste, trzeba będzie dodać trochę więcej
- 190 g jabłka ze skórką
- 190 g jabłka obranego i startego na największych oczkach
W sumie potrzebne będą ok. 2 duże słodko-kwaśne jabłka, najlepiej odmiany szara reneta lub boskoop.
PRZYPRAWY
- 3/4 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki zmielonych goździków
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Zamiast nich można użyć gotowej mieszanki przypraw do szarlotki lub nawet tylko cynamonu.
Wegańskie fit muffiny z jabłkami – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce łączymy suche składniki: mąkę, ksylitol, sodę oraz przyprawy.
- Jabłko ze skórką blendujemy ze 100 g mleka na gładki mus i dodajemy go do suchych składników.
- Stopniowo wlewamy pozostałe mleko i mieszamy bardzo dokładnie. Ciasto powinno wyjść gęste. Na koniec dodajemy starte jabłko.
- Masę przekładamy do foremek (najlepiej silikonowych) i pieczemy przez ok. 25 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.
Smacznego!
Które muffinki są smaczniejsze? Te czy bananowe z przyprawą do piernika? Chce komuś upiec w prezencie i nie wiem na które się zdecydować.
Trudno powiedzieć, to już kwestia gustu, ale ja chyba wolę te jabłkowe.
Czy wyjdą z mąka bezglutenowa?
Nie próbowałam ich robić w wersji bezglutenowej, dlatego nie mogę dać głowy, że wyjdą. :-/