Wegańskie fit crumble z owocami: wiśniami i bananami

Wegańskie fit crumble z owocami: wiśniami i bananami

Wegańskie i dietetyczne crumble z owocami, a dokładniej pieczone wiśnie (z dodatkiem bananów i powideł dla zdrowej słodyczy) pod kruchym ciastem bez masła krowiego, białej mąki i góry cukru. Deser jest bardzo łatwy, bezglutenowy i niebiański!

Krótka historia o miłości do crumble

Jeśli WikiPedia nie ściemnia, crumble to angielskie danie, które zyskało popularność w czasie II wojny światowej, kiedy w wyniku racjonowania żywności brakowało składników na słodkie i słone wypieki. Wtedy to skromne kruche ciasto na wierzchu stało się ekonomiczną alternatywą dla tradycyjnych, bardziej wypasionych ciast. Aby dodatkowo ograniczyć zużycie mąki, tłuszczu i cukru, do kruszonki dodawano bułkę tartą lub płatki owsiane. Potrawa cieszy się uwielbieniem do dziś, bo poza uwodzicielskim smakiem, kusi prostotą przygotowania. 

Crumble można przyrządzić w wersji słodkiej lub wytrawnej, chociaż desery z owocami są dużo powszechniejsze. Pod kruchym ciastem najczęściej ukrywają się: kwaskowate jabłka, truskawki, maliny, śliwki, agrest czy rabarbar. Całe szczęście, że przepis tak łatwo zweganizować i odtłuścić!

Wegańskie fit crumble z owocami – SKŁADNIKI

4 porcje, forma 28 x 16 cm

WARSTWA OWOCÓW

  • 450 g wiśni mrożonych
  • 3 średnie banany
  • pół słoika (140 g) powideł śliwkowych o jak najmniejszej zawartości cukru
  • 1 łyżka mąki / skrobi ziemniaczanej (niekoniecznie)

CIASTO NA WIERZCH

  • ¾ kubka mąki owsianej lub zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
  • 3 płaskie łyżki ksylitolu, erytrolu lub ewentualnie cukru
  • ½ łyżeczki sody + ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ kubka zblendowanych na puree jabłek ze skórką
  • 1 łyżka gładkiego masła orzechowego w temp. pokojowej

OPCJONALNIE

  • płatki migdałów podprażone na suchej patelni

Wegańskie fit crumble z owocami – WYKONANIE

  1. Zamrożone wiśnie mieszamy z pokrojonymi na ćwierćplasterki bananami i powidłami. Całość posypujemy mąką ziemniaczaną i ponownie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia.
  2. Ciasto: mąkę owsianą mieszamy z cukrem, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodajemy puree jabłkowe i masło orzechowe. Masa powinna mieć konsystencję dość gęstego ciasta na pancakes (placki), jeśli jest zbyt gęsta, dodajemy nieco wody.
  3. Masę wykładamy na owoce i rozsmarowujemy na wierzchu. Możemy posypać odrobiną cukru.
  4. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 45 minut, aż wierzch się zrumieni.

Crumble najwygodniej nakładać łyżką. Podajemy na ciepło lub na zimno, posypane uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego !

Dodaj komentarz