Pyszna, serowa, wegańska zapiekanka makaronowa, na którą skusił mnie kulturysta na pełnowartościowej diecie roślinnej z kanału Vegan Gains (filmik z przepisem). Nie byłabym sobą, gdybym nie zmieniła trochę tego i owego.
Jeśli nie przepadasz za sosami na bazie kalafiora, do zrobienia tej zapiekanki możesz użyć sosu „serowego” z cukinii, kukurydzy i nerkowców.
Wegańska zapiekanka makaronowa – SKŁADNIKI
4 porcje
SOS
- 3 i ½ szklanki surowego pokrojonego kalafiora
- 1 szklanka mleka owsianego
- 6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (dla serowego smaku)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka musztardy
- 85 g tofu naturalnego
- sok z ½ cytryny
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka tymianku
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- ½ łyżki suszonej cebuli
- kilka suszonych pomidorów nie z oleju
- sól jodowana, pieprz
MAKARON I WARZYWA
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego (dodałam 2 szklanki)
- 4 szklanki pokrojonych brokułów i fasolki szparagowej (zielonej lub żółtej) w dowolnych proporcjach
- kilka pomidorków koktajlowych (niekoniecznie)
POSYPKA
- 1 kromka chleba razowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych
Wegańska zapiekanka makaronowa – WYKONANIE
- Kalafior gotujemy 10 minut, najlepiej na parze. Wrzucamy go do blendera razem z pozostałymi składnikami sosu i blendujemy na gładką masę.
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Brokuły i fasolkę gotujemy na parze 5–10 minut.
- Makaron, brokuły, fasolkę oraz sos mieszamy w dużej misce i przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na wierzchu układamy przekrojone pomidorki.
- Kromkę chleba i płatki drożdżowe miksujemy niedokładnie lub rozgniatamy w dłoniach i posypujemy makaron z warzywami.
- Pieczemy 25 minut w temperaturze 180°C.
Bon appétit !
Czym można zastąpić tofu?
Myślę, że ugotowana biała fasola powinna być ok.
Czy można by podać ilość tego kalafiora w gramach ile to będzie?