Szybkie, wegańskie danie inspirowane przepisem na indyjski przysmak paneer makhani. W moim wydaniu jest to tofu w pysznym, kremowym sosie „maślano”-pomidorowym. Wersja dietetyczna – w roli masła i śmietany występują nerkowce i płatki drożdżowe nieaktywne.
Tofu w sosie pomidorowym – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1–1,5 kostki (po 180 g) tofu naturalnego
- ½ cebuli białej
- 2 ząbki czosnku
- 300 g passaty (przecieru pomidorowego)
- 20 g nerkowców
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- po 1 łyżeczce: kuminu, słodkiej papryki i ksylitolu lub cukru
- po ½ łyżeczki: cynamonu i kardamonu
- sól, dużo pieprzu, chili
Danie podajemy z ryżem brązowym lub pełnoziarnistym indyjskim pieczywem, np. plackami roti.
Tofu w sosie pomidorowym – WYKONANIE
- Rondel stawiamy na średnim ogniu i wlewamy ze 3 łyżki wody. Wrzucamy pokrojoną cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Co jakiś czas dolewamy nieco wody.
- W kielichu blendera umieszczamy: usmażoną cebulę z czosnkiem, passatę, nerkowce, płatki drożdżowe i wszystkie przyprawy. Blendujemy na gładko.
- Sos wlewamy do rondla, dodajemy ok. 30 ml/g wody (lub więcej, zależnie od preferowanej konsystencji sosu i gęstości passaty), przykrywamy i na małym ogniu krótko gotujemy.
- Tofu kroimy w kostkę i lekko podsmażamy na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką, na małym lub średnim ogniu. Wrzucamy do sosu pomidorowego.
Rada: tofu krótko podsmażamy, nie musi być mocno przypieczone, wystarczy aby stało się tylko trochę bardziej zwarte, wtedy nie rozpadnie się w sosie. Oryginalnie w paneer makhani ser jest bardzo miękki i delikatny.
Smacznego !
Super!
Jakie to jest pyszne! Mniam!
Co można użyć zamiast tofu? Myślałam o kalafiorze .