Fit flaczki z boczniaków pomidorowe, wegańskie

Fit flaczki z boczniaków pomidorowe, wegańskie

Miły pan z ryneczku, od którego od dawna kupuję boczniaki na wagę, do upadłego powtarza swoim klientom, że grzyby te należy rwać wzdłuż blaszek, a nie kroić! Co ciekawe, to bardzo relaksująca, a nawet zmysłowa czynność, normalnie mindfulness! Pan z targu pozwala mi też wybierać tylko małe i średnie okazy, które stanowią tajemnicę sukcesu smakowitych flaczków z boczniaków, bo w zupie będą miękkie i delikatne. Duże, przerośnięte sztuki po ugotowaniu pozostają bardzo gumowate i twarde, a to odejmuje potrawie kilka gwiazdek. Na szczęście sprzedawca nie zostaje wieczorem sam na sam z olbrzymami, bo wielu klientów chce kupować właśnie takie grzyby na schabowe z boczniaków…

W necie znajdziecie mnóstwo przepisów na wege flaczki z boczniaków, tradycyjne i pomidorowe, a wszystkie najpyszniejsze. Moje oczywiście też są najlepsze – idealnie doprawione, ale do tego najbardziej fit, bo bez smażenia na tłuszczu! 

Fit flaczki z boczniaków – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 500 g boczniaków – małe i średnie grzyby
  • 1 duża cebula biała
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • 2 małe lub średnie marchewki
  • 1 mały lub średni korzeń pietruszki
  • 2 laski selera naciowego
  • 2–3 listki laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • ok. 1,25 litra bulionu warzywnego lub wody
  • 2 łyżki czerwonej soczewicy
  • 1 łyżka majeranku
  • 1–2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ słoika (100 g) koncentratu pomidorowego
  • sól, dużo pieprzu

Rady:

  1. Soczewica jest tutaj tylko dla lekkiego zagęszczenia, nie czuć jej w zupie.
  2. Dla podkręcenia smaku można dodać jeszcze 1 łyżkę suszonej cebuli w płatkach.

Fit flaczki z boczniaków – WYKONANIE

  1. Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody, wrzucamy posiekaną w piórka cebulę oraz curry i smażymy 3 minuty. W razie potrzeby dolewamy wody.
  2. Do garnka dodajemy starte na tarce o największych oczkach marchewki i pietruszkę, cienko posiekany seler naciowy, listki laurowe oraz czosnek zmiażdżony w prasce. Smażymy na wodzie 10 minut.
  3. Wlewamy bulion/wodę i wrzucamy opłukaną soczewicę, majeranek oraz pieprz. Przykrywamy.
  4. Boczniaki myjemy, odsączamy i rwiemy w długie paski wzdłuż blaszek, twarde części usuwamy. Wrzucamy do zupy, zagotowujemy, a następnie ustawiamy mały ogień i gotujemy pod przykryciem 15 minut.
  5. Na koniec dodajemy sos sojowy, sól, słodką paprykę, koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 3 minuty.

Smacznego !

Dodaj komentarz