Tabbouleh [czyt. tabule] to bliskowschodnia sałatka z drobno pokrojonymi, soczystymi warzywami, obficie doprawiona orzeźwiającymi ziołami, z dodatkiem dużej ilości soku z cytryny. W oryginalnym przepisie znajduje się kasza bulgur lub kuskus, ale ja dorzuciłam też soczewicę, dzięki czemu sałatka jest jeszcze zdrowsza.
Aby otrzymać wersję bezglutenową, wystarczy zamienić bulgur lub kuskus na kaszę jaglaną, quinoa czy ryż brązowy.
Tabbouleh z bulgurem i soczewicą – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- co najmniej 2 kubki ugotowanej kaszy bulgur (u mnie gruboziarnista) lub po 1 kubku bulguru i ugotowanej zielonej / brązowej soczewicy, może być z puszki
- 300 g ogórka szklarniowego
- 300 g pomidorów, u mnie koktajlowe
- spory pęczek natki pietruszki
- 1–2 cebulki dymki (zielona część) lub kilka łyżek szczypioru
- 10–15 listków mięty
- 1–2 ząbki czosnku
- 1–2 łyżeczki suszonego oregano
- sól, sporo pieprzu
- sok z 1 cytryny (ok. ¼ szklanki)
- 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy
- 2 łyżki orzeszków pinii, nasion słonecznika lub pestek z dyni (niekoniecznie)
Rada: bulgur polecam ugotować według tego przepisu, a soczewicę zgodnie z tym.
Tabbouleh z bulgurem i soczewicą – WYKONANIE
- Do dużej miski wrzucamy: pokrojonego w drobną kostkę ogórka ze skórką, drobno pokrojone pomidory, posiekaną natkę pietruszki, sporo pokrojonego szczypioru / dymki, posiekane liście mięty, zmiażdżony w prasce czosnek, oregano, orzeszki pinii, sól i pieprz.
- Dodajemy całkowicie przestudzony bulgur i soczewicę.
- Wlewamy sok z cytryny oraz syrop klonowy i mieszamy wszystkie składniki.
Sałatka najlepiej smakuje dobrze schłodzona.
Smacznego !
Czy zamiast zielonej/brązowej soczewicy może być czerwona?
Czerwona i żółta soczewica są delikatniejsze i raczej rozpadną się przy mieszaniu sałatki, dlatego polecam zieloną, która zachowuje kształt.
A czym można zastąpić syrop klonowy ? 🙂
No właśnie syropem z agawy lub ewentualnie pominąć.