Łatwy przepis na domowy sos warzywny do ryżu, kaszy lub makaronu, który robię najczęściej, kiedy nie chce mi się przygotowywać nic bardziej fancy. Jest naprawdę smaczny i zawiera wszystko, co najzdrowsze oraz dostępne w każdym dyskoncie (poza płatkami drożdżowymi). Można go serwować obok kaszy czy makaronu lub wszystko wymieszać i podgrzać. Warto ugotować więcej sosu i przechowywać w lodówce przez 2–3 dni lub poporcjować i zamrozić. Przepis można dowolnie modyfikować dodając ulubione warzywa i przyprawy.
Szybki sos warzywny – SKŁADNIKI
ok. 3 porcje
- ½ dużej cebuli czerwonej
- 1 mała marchewka
- 3 pieczarki (70 g)
- 100 g szpinaku baby
- 300–400 g passaty / przecieru pomidorowego
- 100 g dowolnych strączków z puszki, słoika lub ugotowanych w domu*
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie, ale warto)
- po ¾ łyżeczki: czosnku w proszku i ziół prowansalskich
- sól / sos sojowy i pieprz / chili
* Strączki z puszki i słoika należy przepłukać na sicie pod kranem.
Szybki sos warzywny – WYKONANIE
- Do garnka wrzucamy: posiekaną cebulę, marchewkę pokrojoną w cienkie słupki i pokrojone pieczarki. Garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody i smażymy, aż warzywa zmiękną. Od czasu do czasu dolewamy ciut wody.
- Wrzucamy szpinak (największe liście można pokroić) i smażymy ze 2 minuty, aż zwiędnie.
- Wlewamy passatę, dodajemy strączki oraz wszystkie przyprawy. Przykrywamy, zagotowujemy, ustawiamy mały ogień i gotujemy ze 3 minuty.
Smacznego !