Kakaowy pudding / budyń z ziemniaków, fit, 4 składniki

Kakaowy pudding / budyń z ziemniaków, fit, 4 składniki

Zaskakująco prosty, pyszny (aksamitnie kremowy) i zdrowy deser słodzony tylko daktylami. Minimalistyczny, bo tylko 4 składniki, dlatego nie wypadało, aby ten wstęp był dłuższy… Przepis upolowałam na świetnym, wegańskim kanale CookingWithPlants na YouTube.

Kakaowy pudding z ziemniaków – SKŁADNIKI

2–3 fit porcje

  • 250 g ugotowanych i obranych ziemniaków
  • 4–5 dużych daktyli medjool
  • 2 hojne łyżki kakao
  • ok. 120 g (ml) mleka sojowego lub innego roślinnego

Do budyniu można dodać też 1–2 łyżki syropu klonowego, cynamon czy wanilię…

Kakaowy pudding z ziemniaków – WYKONANIE

  1. Ziemniaki kroimy na pół, gotujemy (najlepiej na parze), studzimy, obieramy i odmierzamy 250 g.
  2. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Ilość dodanego płynu zależy od rodzaju ziemniaków i preferowanej konsystencji deseru.

Smacznego !

2 myśli na temat “Kakaowy pudding / budyń z ziemniaków, fit, 4 składniki

Dodaj komentarz