Wyjątkowo łatwy przepis na szybki, wegański i zdrowy gulasz z brązowej lub zielonej soczewicy. Bardzo aromatyczny, bogaty w smak umami i o głębokim, wręcz „mięsnym” kolorze, dzięki czemu danie skusi niejednego, nawet zatwardziałego mięsożercę.
Gulasz z soczewicy i pieczarek – SKŁADNIKI
3–4 porcje
- 500 g pieczarek
- 1 mała / średnia marchewka
- 1 spora cebula czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 1 puszka brązowej / zielonej soczewicy lub ok. 270 g soczewicy ugotowanej w domu
- 1–2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 hojna łyżeczka słodkiej papryki wędzonej
- ok. 250 g passaty / przecieru pomidorowego
- sporo pieprzu
Żółta i czerwona soczewica w tym przepisie nie sprawdzą się, ponieważ rozpadną się w czasie gotowania.
Gulasz z soczewicy i pieczarek – WYKONANIE
- Połowę kapeluszy grzybów kroimy w plasterki, a resztę kapeluszy i trzonki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Marchewkę kroimy w cienkie półplasterki, cebulę siekamy jak najdrobniej, a czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystko wrzucamy do gara.
- Garnek stawiamy na średnim ogniu i gotujemy (bez oleju czy wody i bez przykrycia), aż warzywa zmiękną i większość soku z pieczarek wyparuje.
- Dodajemy odcedzoną soczewicę oraz pozostałe składniki i gotujemy jeszcze z 5 minut.
Podajemy z bulgurem, ryżem brązowym, makaronem pełnoziarnistym czy ziemniakami.
Smacznego !
Ten gulasz to życie!! ❤️
❤️ Napiszę nieskromnie, że TAK! 😉