Najłatwiejszy przepis na domowy chleb gryczany, ekspresowy i kryzysowy, który robi się jak ciasto – bez drożdży i bez zakwasu. Wystarczy tylko wymieszać 4 składniki, przełożyć do foremki i upiec. Chleb bardzo dobrze wyrasta, chociaż – jak wszystkie chleby sodowe – nie może się pochwalić wielkimi dziurkami, ma za to mnóstwo małych! 😉 Jest naprawdę smakowity, delikatny, lekko słodki, mięsisty i świetnie się go kroi.
Bezglutenowy chleb gryczany na sodzie – SKŁADNIKI
keksówka o wymiarach 24 x 11 cm
- 500 g mąki gryczanej drobno zmielonej
- 500 g (ml) soku z jabłek lub 250 g soku i 250 g wody
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka całych nasion kminku + trochę na wierzch (niekoniecznie)
- ½–1 łyżeczka soli
Uwaga: soku z jabłek w chlebie właściwie nie czuć. Jest on potrzebny do przereagowania z sodą, a przy okazji dodaje lekkiej słodyczy i nieco maskuje gryczany posmak.
Bezglutenowy chleb gryczany na sodzie – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę gryczaną, sodę, kminek i sól.
- Dodajemy sok jabłkowy lub sok z wodą i łączymy wszystko łyżką.
- Masę przekładamy do keksówki wyłożonej pergaminem i pieczemy przez ok. 50 min.
Rada: aby chleb był wyższy, na dno piekarnika należy wstawić szerokie naczynie z ok. 200 ml wrzątku. Para wodna zapobiegnie zbyt szybkiemu uformowaniu się skórki, dzięki czemu chleb bardziej wyrośnie. Bochenki najlepiej wtedy piec na kratce (ruszcie), co zapewni lepszy obieg pary.
Smacznego !
Witaj:) można czymś zastąpić sok z jabłek?
witaj, czytałaś cały przepis? Autorka tłumaczy przecież do czego jest potrzebny właśnie sok z jabłek:)
Ten chleb według mnie najsmaczniejszy jest na soku z jabłek, ale robiłam go też na occie. Należy wtedy użyć ok. 30-40 g octu balsamicznego czy ryżowego i dopełnić wodą, tak aby płynu było w sumie 500 g (ml). Dla smaku warto dodać też 1 łyżkę cukru albo ksylitolu.
Upiekłam jest pyszny ale strasznie się kruszy
Tak się zastanawiam, skoro wyszedł na gryczanej, to czy wyszedłby dajmy na to na owsianej, jaglanej, ryżowej, kukurydzianej, ogółem innej bezglutenowej?
No właśnie niekoniecznie. 😉 Te mąki mają jednak różne właściwości piekarnicze. Dobrze to widać np. na przykładzie naleśników – z mąki gryczanej czy cieciorkowej wychodzą świetne, a z jaglanej już nie bardzo… Z kukurydzianej najlepiej zrobić tortille. Nie piekłam chlebów ze wszystkich wymienionych przez Ciebie mąk, ale może być różnie… W każdym razie, jeśli wypróbujesz ten przepis z innymi mąkami, to bardzo chętnie się dowiem, czy i co wyszło. 🙂
mam problem z candida , soki owocowe nie sa wskazane
czy bez soku da rade zjeść?
O kandydozie / Candida (Candida Syndrome) dr Greger nagrał krótki filmik, polecam go obejrzeć (można ustawić polskie napisy): https://nutritionfacts.org/video/is-candida-syndrome-real/