Pikantny, smażony ryż brązowy z brokułami i innymi warzywami po chińsku. Przepis jest bardzo prosty, fit i wegański: bez jajek (zamiast nich rozgnieciona cieciorka), bez mięsa, bez oleju oraz innych tłustych i zbędnych kalorii.
Danie może być za każdym razem trochę inne w zależności od warzyw, które akurat mamy pod ręką. To świetny przepis na okresowe czyszczenie lodówki.
Smażony ryż z warzywami, fit – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1½ kubka ugotowanego (najlepiej dzień wcześniej) ryżu brązowego, kasza bulgur też powinna się sprawdzić
- ½ marchewki
- ½ cebuli czerwonej
- 2 spore pieczarki
- 1 kubek brokuła pokrojonego na małe kawałki
- 1/3 kubka kukurydzy
- 1/3 kubka ugotowanej ciecierzycy
- 5 łyżek posiekanego szczypioru / cebulki dymki (zielona część)
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego imbiru (ze skórką)
- dużo pieprzu lub kawałek chili
Sos
- 3 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 2 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka syropu klonowego / z agawy (niekoniecznie)
Smażony ryż z warzywami, fit – WYKONANIE
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, rozgrzewamy na niej kilka łyżek wody i wrzucamy drobno pokrojoną marchewkę, cebulę oraz pieczarki. Smażymy bez tłuszczu przez kilka minut. W razie potrzeby podlewamy małą ilością wody.
- Dorzucamy brokuła, kukurydzę, rozgniecioną widelcem ciecierzycę, zmiażdżony w prasce czosnek oraz imbir. Od czasu do czasu wlewamy 1–2 łyżki wody. Po kilku minutach wrzucamy szczypior.
- Kiedy marchewka i brokuł będą jeszcze półtwarde, dodajemy ryż oraz pozostałe składniki i krótko smażymy, aż cały płyn z patelni wyparuje.
Smacznego !
Zawsze robię takie coś, jak mam zapotrzebowanie na niewymagający, pełnowartościowy posiłek, aby nasycić całodzienny głód!
Polecam !
Bardzo lubię tego typu dania. Chyba jutro zrobię na obiad 🙂 Zwłaszcza że odkąd mam urządzenie do ryżu z ariete to często robię coś z ryżem właśnie