Pyszna, egzotyczna fit sałatka z makaronem soba lub zwykłym, ogórkiem, mango, dymką, sezamem i prostym, niskotłuszczowym dressingiem. Jej składniki szybko się nie psują, dlatego spokojnie może postać w lodówce do następnego dnia. Sałatka genialnie sprawdza się na imprezach oraz jako pożywny posiłek do pracy i szkoły. Zawsze robię jej więcej i potem podjadam przez cały dzień.
Przepis upolowałam na jednym z moich ulubionych wegańskich i prozdrowotnych kanałów na YouTube.
Sałatka z makaronem, ogórkiem i mango – SKŁADNIKI
5–6 porcji
- 300 g suchego makaronu soba lub razowego spaghetti
- ok. 400 g świeżego ogórka
- 1½ dużego mango – jeśli wolicie używać składników lokalnych, to zamiast mango spróbujcie dodać soczyste gruszki
- ½ kubka posiekanej cebulki dymki (białe i zielone części)
- 3 łyżki białego sezamu podprażonego na suchej patelni
- 2 łyżki czarnego sezamu
DRESSING (można zrobić go więcej)
- co najmniej 5 łyżek sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 4 łyżki octu ryżowego lub ewentualnie balsamicznego
- 2–3 łyżki syropu z agawy lub klonowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie) – dla zagęszczenia
Sałatka z makaronem, ogórkiem i mango – WYKONANIE
- Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonej wody i odcedzamy. Pszenny razowy makaron odstawiamy do ostudzenia, a soba po odcedzeniu najlepiej porządnie przelać pod kranem zimną wodą (i bardzo dokładnie odsączyć), wtedy nie będzie się sklejał.
- Wszystkie składniki sosu mieszamy i łączymy z makaronem.
- Dodajemy pokrojonego w słupki ogórka ze skórką, pokrojone w kostkę mango (skóry najlepiej wycisnąć, wypłynie z nich jeszcze sporo soku), dymkę oraz sezam i mieszamy dokładnie.
Smacznego !