Pyszna bomba witaminowa: sałatka z surowego jarmużu, marchewki, pomidorków koktajlowych i orzechów włoskich z wypasionym, gęstym sosem, który czule otula wszystkie składniki. Słodzona naturalnym słodzikiem – rodzynkami. Można jeść ją np. z grzankami z pełnoziarnistego chleba lub podać jako surówkę do obiadu.
Ciemnozielone liście warzyw to najzdrowszy pokarm na naszej planecie, ponieważ jest najbardziej gęsty odżywczo. Zielone surówki szczególnie polecam osobom z niedoborem żelaza – zielsko zawiera go całkiem sporo. Poza tym dodatek roślin bogatych w witaminę C wyraźnie zwiększa wchłanianie żelaza.
Po co i jak masować jarmuż?
Umyte, osuszone i porwane liście masujemy – a właściwie ugniatamy – z całych sił, aż zaczną boleć nas ręce. Także zdecydowanie nie powinien to być masaż relaksacyjny! Dzięki temu liście stracą na objętości, więcej zmieści się ich w salaterce i łatwiej będzie wymieszać ingrediencje. Przede wszystkim jednak takie traktowanie sprawia, że jarmuż staje się delikatniejszy, bardziej soczysty i ogólnie smaczniejszy. Liście możemy raczyć masażami na sucho lub na mokro, np. z dodatkiem kilku łyżek ulubionego octu i odrobiny soli.
Wegańska sałatka z jarmużu – SKŁADNIKI
(2–3 porcje)
- 1 opakowanie (200 g) jarmużu *
- 1 mała lub ½ dużej marchewki
- ¼ cebuli czerwonej
- garść drobnych rodzynek
- garść orzechów włoskich
- 200 g pomidorów koktajlowych lub zwykłych
SOS / dressing
- ½ kubka ugotowanej białej fasoli z puszki lub słoika**
- ½ kubka płatków drożdżowych nieaktywnych
- 3 łyżki octu ryżowego lub soku z cytryny
- ok. 100 g soku świeżo wyciśniętego z pomarańczy
- 1–2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki jasnego miso (zamiast soli)
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka papryki wędzonej
- sporo pieprzu
* Po usunięciu twardych i brzydkich części liści zostanie ok. 150 g jarmużu.
** Fasolę z puszki (o jak najniższej zawartości soli) należy opłukać na sicie pod kranem i zostawić do odcieknięcia na 10 minut. Fasola ugotowana w domu też powinna się sprawdzić.
Wegańska sałatka z jarmużu – WYKONANIE
- Przebrany jarmuż wrzucamy do dużej miski i mocno ugniatamy dłońmi, aż starci nieco na objętości.
- Wrzucamy marchewkę pokrojoną w bardzo cienkie słupki, drobno posiekaną cebulę, rodzynki i orzechy podprażone na suchej patelni.
- Wszystkie składniki sosu dokładnie blendujemy, wlewamy do miski i mieszamy.
- Dorzucamy pokrojone pomidorki koktajlowe i ponownie mieszamy.
Surówkę serwujemy od razu. Jeśli jednak chcemy przygotować ją z dużym wyprzedzeniem, orzechy najlepiej dodać tuż przed podaniem.
Smacznego!