Od kilku lat tłuste czwartki obchodzę… szerokim łukiem. Celebruję tylko chude dni tygodnia. Według niektórych jestem radykalna, ale dzięki takiemu podejściu nie muszę liczyć kalorii i zawracać sobie głowy odchudzaniem, bo od prawie trzech lat moja niska waga ani drgnie. Zamiast tradycyjnych pączków nasiąkniętych tłuszczem zawsze wybieram ich zdrową wersję – domowe pieczone donaty bez jajek, krowiego mleka, bez cukru i oleju czy masła. Przepis jest bardzo szybki i dziecinnie prosty, bez drożdży.
Jeśli zastanawia Was obecność jabłka w składnikach, to wyjaśniam, że w donatach jest ono niewyczuwalne – w cieście pełni rolę zamiennika oleju.
Pączki można oblać ekspresową zdrową polewą i posypać pokruszonymi owocami liofilizowanymi lub obtoczyć w ksylitolu pudrze (jak w przepisie na donuty kakaowe), kakao czy karobie.
Pieczone fit donaty bez drożdży – SKŁADNIKI
ok. 9 pączków
- 200 g mąki pszennej razowej drobno mielonej, może być orkiszowa pełnoziarnista
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 100 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka wanilii w proszku lub pasty waniliowej
– można zamienić na 1/2 łyżeczki cynamonu - 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 160 g słodko-kwaśnego jabłka ze skórką
- 150 g mleka (napoju) owsianego lub ryżowego
Pieczone fit donaty bez drożdży – WYKONANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
- W dużej misce mieszamy dokładnie suche składniki.
- Jabłko blendujemy z mlekiem na gładki mus i łączymy z pozostałymi składnikami, najlepiej za pomocą miksera.
- Masę przekładamy do silikonowych foremek do donatów i pieczemy przez ok. 17 minut (lub do suchego patyczka) na wysokości 1/3 od dołu piekarnika.
Pączki wyjmujemy z foremek dopiero po przestudzeniu.
Smacznego!
Zrobiłam z ciekawości .Nie miałam formy na donaty i upiekłam w maszynce do donatów. Wyszły malutkie , takie na dwa gryzy. Smaczne, dosyć słodkie, ale nie trzeba przez to dosładzać polewami. Nie są chrupiące to fakt, ale jest to świetna alternatywa dla osób, które z wyboru celebrują zdrowy nietłusty czwartek! Polecam i dziękuję za extra przepis! Pączki powstają ekspresowo!!! Pozdrawiam!
Są przepyszne:) polecam również bez polewy
Czy pączki mogą być pieczone na zwykłej blaszcze bez formy?
Niestety nie, bo ciasto jest zbyt rzadkie.
Zastanawiam sie czy w gofrownicy wyjda?
Nie wiem, ale spróbować nie zaszkodzi.:)
Wyszły wyśmienicie.
Wyszly pyszne! Zrobilam do nich polewe z Twojego przepisu i posypalam rozdrobnionymi orzechami 🙂
Super pomysł z tą posypką!
Super alternatywa dla kalorycznych tradycyjnych pączków (tym bardziej, że mam nietolerancję drożdży) – najlepsze od razu po upieczeniu (choć jadłam też na 3. dzień i dały radę:). Trochę się obawiałam, że specjalnie zakupione formy do donatów będą na raz, bo coś mi nie wyjdzie, ale przepis okazał się prosty i przede wszystkim bardzo szybki – robiłam je już kilka razy i za każdym razem wyszły idealne (razem z pyszną polewą z kakao i syropu daktylowego). Dziękuję, że nie muszę obchodzić się smakiem (oraz liczyć kalorii), gdy inni zajadają się pączkami :))