Szybki przepis na pyszny i zdrowy obiad lub kolację: makaron pełnoziarnisty z dietetycznym, aromatycznym pesto z pietruszki. Tradycyjne pesto idzie w biodra jak strzała – zawiera morze oliwy (1 łyżka ma aż 100 kcal!) i góry najtłustszego sera (twardego). A na tłuszcz warto szczególnie uważać. Dlatego korzystając z okazji przypomnę, że 1 g tłuszczu ma aż 9 kcal, a 1 g węglowodanów i białka – tylko po 4 kcal… Moje pesto jest równie smakowite jak tradycyjne, a maksymalnie odchudzone i zdrowe – bez sera i bez oliwy.
Domowe pesto można ukręcić również z inną, wyrazistą zieleniną: bazylią, rukolą, lubczykiem czy koperkiem.
Pastę pietruszkową podajemy z makaronem, kopytkami, na grzankach, kanapkach czy jako dodatek do sałatek.
Fit pesto z natki pietruszki – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 duży pęczek natki pietruszki (ok. 45 g), liście + łodyżki
- ½ dużej, żółtej papryki
- 5 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych – dla serowego smaku
- 1 łyżka czosnku niedźwiedziego
- 1 mały ząbek czosnku
- sok z połowy małej cytryny (lub mniej)
- 2 łyżki nasion słonecznika lub dyni (15 g)
- sól jodowana, pieprz
Fit pesto z natki pietruszki – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania lekko grudkowatej konsystencji, nie zupełnie gładkiej.
Smacznego !
Zrobiłam dziś z tego przepisu pesto z liści rzodkiewki. Pyszne!!! 🙂