Pyszne, pełnowartościowe i tanie danie z jednego gara inspirowane przepisem na indyjskie palak aloo / saag aloo. W moim wykonaniu to gęste curry z ziemniakami, szpinakiem, ciecierzycą i passatą pomidorową. Tradycyjny, wegański przepis nie przewiduje w składzie ciecierzycy, ale ja postanowiłam ją dodać, dzięki czemu potrawa jest jeszcze zdrowsza i ciekawsza.
Ziemniaki ze szpinakiem – SKŁADNIKI
ok. 3 porcje
- 1 cebula biała
- 3 ząbki czosnku
- 1 hojna łyżeczka drobno posiekanego imbiru
- 1 płaska łyżka curry w proszku
- 500 g ziemniaków
- 200 g młodego szpinaku (baby)
- 1 puszka lub mały słoik ciecierzycy
- 150 g passaty pomidorowej
- 30 g nerkowców (niekoniecznie)
- sól jodowana, pieprz, chili (u mnie 1 łyżeczka gochugaru)
Zamiast cieciorki z puszki można użyć 200–250 g ciecierzycy ugotowanej w domu.
Ziemniaki ze szpinakiem – WYKONANIE
- Dużą patelnię lub szeroki rondel stawiamy na średnim ogniu i wlewamy ze 3 łyżki wody. Wrzucamy drobno posiekaną cebulę, zmiażdżony w prasce czosnek, imbir i curry. Krótko smażymy, aż cebula się zeszkli. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Dodajemy pokrojone ziemniaki (najlepiej ze skórką), sól, pieprz, chili i ok. 150 g (ml) wody. Przykrywamy i na małym ogniu gotujemy 20 minut mieszając od czasu do czasu.
- Wrzucamy pokrojony / porwany szpinak, mieszamy, przykrywamy i czekamy, aż zwiędnie.
- Cieciorkę płuczemy na sicie pod kranem, odsączamy i wrzucamy do ziemniaków.
- Passatę blendujemy z nerkowcami i 50 g wody na gładko. Wlewamy na patelnię i gotujemy bez przykrycia jeszcze z 5 minut.
W wersji bez nerkowców wlewamy na patelnię samą passatę – bez wody i bez blendowania.
Smacznego !