Głodny nie jesteś sobą? Zjedz domowego, najzdrowszego batona energetycznego! Oto wegańskie, owsiane ciastka / batony energetyczne z dużą ilością bakalii, w wersji fit: bez cukru – słodzone tylko owocami oraz bez dodatku masła czy oleju. Świetne jako smakowita przekąska mocy w domu i na wynos, idealne dla dzieci.
Historia batonów energetycznych sięga podobno końca XIX wieku, kiedy to w Anglii stworzono pierwsze takie batony z przeznaczeniem dla wspinaczy górskich. Tamte batony były twarde i suchy, ale na szczęście z czasem ich receptury uległy zmianie. Mój łatwy przepis gwarantuje, że żadnego zęba nie stracicie.
Fit ciastka / batony energetyczne – SKŁADNIKI
8–10 batonów lub kilkanaście ciastek
- 200 g mąki owsianej lub zblendowanych na mąkę płatków owsianych górskich, mogą być bezglutenowe
- ½ łyżeczki sody
- 135–140 g soku z pomarańczy / mandarynek lub jabłek, kupnego lub świeżo wyciśniętego
- 100 g daktyli suszonych (dobrej jakości) bez pestek
- 50 g drobnych rodzynek lub żurawiny suszonej
- 50 g dowolnych orzechów, posiekanych
- 4 płaskie łyżki białego sezamu lub po 2 łyżki sezamu i siemienia lnianego złotego
- skórka otarta z 1 pomarańczy (niekoniecznie)
Soku powinno być tylko tyle, aby dało się zagnieść masę. Im więcej płynu, tym ciastka będą mniej kruche po upieczeniu.
Fit ciastka / batony energetyczne – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy mąkę z sodą.
- Sok blendujemy z daktylami, wlewamy do mąki i mieszamy pobieżnie łyżką.
- Wsypujemy pozostałe składniki i zagniatamy masę dłonią.
- Odrywamy kawałki ciasta, formujemy dowolne kształty (małe formy smakują lepiej niż duże) i układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. 15 minut.
Studzimy na kratce. Po całkowitym przestudzeniu przechowujemy w szczelnie zamykanym pojemniku.
Smacznego !