Kasza gryczana z pieczarkami i warzywami

Kasza gryczana z pieczarkami i warzywami

Gryka trafiła do Polski w średniowieczu z Azji Środkowej i szybko stała się ważnym elementem diety, zwłaszcza na wschodzie kraju. Z czasem zaczęto z niej wyrabiać m.in. kaszę, płatki i mąkę. Jest bogata w białko, węglowodany złożone, błonnik, a także składniki mineralne takie jak żelazo, magnez, fosfor i cynk. Jednym z najsmaczniejszych pomysłów na ten fit składnik jest łatwe, wegańskie gryczotto, czyli aromatyczna kasza gryczana z pieczarkami, warzywami i koperkiem.

Kasza gryczana z pieczarkami – SKŁADNIKI

4 porcje

  • 150 g suchej kaszy gryczanej niepalonej lub palonej
  • 400 g pieczarek
  • 1 cebula czerwona
  • 1 duża marchewka (200 g)
  • 1 mała cukinia (250 g)
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 150 g passaty / przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • kilka łyżek posiekanego szczypioru
  • kilka łyżek posiekanego koperku
  • sól, pieprz

Do wody, w której będzie gotowała się kasza, można wrzucić jeszcze listek laurowy.

Gryczotto świetnie smakuje podane z ogórkami kiszonymi lub małosolnymi.

Kasza gryczana z warzywami – WYKONANIE

  1. Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody i wrzucamy: pieczarki i cebulę pokrojone w kostkę oraz marchewkę i cukinię pokrojone w ćwierćplasterki. Dodajemy zmiażdżony w prasce czosnek, sos sojowy, kolendrę oraz pieprz i smażymy do miękkości.
  3. Na patelnię wlewamy passatę, dodajemy płatki drożdżowe, szczypior, koperek oraz sól i gotujemy kilka minut.
  4. Wrzucamy odcedzoną, ciepłą kaszę gryczaną i smażymy jeszcze ze 3 minuty.

Smacznego !

Dodaj komentarz