Lodowy koktajl bananowy z naturalnym barwnikiem z czerwonej kapusty to podobno ulubiony napój Królowej Lodu. To tyle tytułem wstępu. Większość z Was pewnie ucieszy się z tego powodu, bo przewijanie kilometrów słów w poszukiwaniu krótkiej receptury może być naprawdę żmudnym zajęciem. Na szczęście nie jestem dobra w pisaniu esejów o pogodzie, ani tym bardziej o życiu, a jeśli nawet niebawem spłynie na mnie wena, to twórczości mej na pewno tu nie wyleję. Tuwim byłby ze mnie dumny 😉 :
„Błogosławieni ci, którzy nie mając nic do powiedzenia, nie oblekają tego faktu w słowa.”
Niebieski lodowy koktajl bananowy – SKŁADNIKI
1 porcja
- 1 zamrożony, duży, bardzo dojrzały banan
- 1 kubek niesłodzonego mleka owsianego lub innego roślinnego
- 2–3 łyżeczki ksylitolu
- ½–1 łyżeczki niebieskiego barwnika z czerwonej kapusty. Ilość zależy od tego, jak intensywny efekt chcemy uzyskać
Niebieski lodowy koktajl bananowy – WYKONANIE
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę, w razie potrzeby dodajemy więcej barwnika.
Bon appétit !