niebieski barwnik z kapusty

NIEBIESKI BARWNIK z kapusty czerwonej – naturalny pigment spożywczy

Naturalny, niebieski barwnik spożywczy – chyba najtrudniejszy do uzyskania pigment ze wszystkich w całej gastronomii. Wszystkie inne kolory tęczy możemy łatwo otrzymać przy użyciu świeżych soków z owoców i warzyw (czego najlepszym przykładem są np. smoothie) czy przypraw, ale przy błękicie trzeba trochę mocniej pokombinować, ale da się! I okazuje się, że jest to nawet całkiem łatwe.

Taki buraczany pigment możemy dodawać do kremów, lodów, koktajli, jak np. niebieski shake lodowy i wielu innych dań słodkich i słonych. Na jedną porcję wystarczy ½–1 łyżeczka koncentratu, w zależności od tego, jak intensywny efekt chcemy uzyskać.

 

Niebieski barwnik z kapusty – SKŁADNIKI

  • ½ główki kapusty czerwonej (moja była prawie czarna)
  • soda oczyszczona

 

Niebieski barwnik z kapusty – WYKONANIE

  1. Kapustę kroimy w miarę drobno. Wrzucamy do garnka i zalewamy taką ilością wody, żeby przykryła kapustę, wystarczą 3–4 kubki.
  2. Gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 30 minut.
  3. Kapustę wyjmujemy z garnka i gotujemy dalej sam płyn (ok. 60–75 minut), żeby zgęstniał i zostało go tylko ok. 1/3 kubka. (Szkoda wyrzucać tę kapuchę, najlepiej ją zjeść 🙂 ).
  4. Otrzymany zagęszczony barwnik studzimy – póki co jest on purpurowy.
  5. Płyn przelewamy do szklanego naczynia, żebyśmy mogli dokładnie obserwować zmiany koloru, które nastąpią w kolejnym kroku. Polecam też całą operację przeprowadzać w świetle dziennym.
  6. Do purpurowego barwnika stopniowo dodajemy sodę oczyszczoną – jednorazowo dosypujemy maksymalnie tylko po 1/8 łyżeczki i za każdym razem dokładnie mieszamy, sprawdzając kolor na łyżce i ściankach naczynia. Sodę dodajemy powoli, aż barwa purpurowa zmieni się w niebieską. Starajmy się nie przekroczyć w sumie ¼–½ łyżeczki sody, ponieważ wtedy posmak koncentratu może stać się metaliczny, a pigment zacznie przechodzić w zielony. Jeśli jednak nas poniesie, to żeby wrócić do koloru niebieskiego, musimy dodać z kolei trochę kwasu, np. soku z cytryny.
  7. Na koniec testujemy odcień w czymś białym, np. w mleku ryżowym.
  8. Barwnik przechowujemy w lodówce przez tydzień lub trochę dłużej.

 

niebieski barwnik z kapusty czerwonej
Niebieski barwnik z kapusty czerwonej

Bon appétit !

 

Źródła

 How To: Natural Blue Food Coloring with Red Cabbage

 

Dodaj komentarz

Wpisz brakującą liczbę *