Najszybsze tofu z piekarnika, tylko 3 składniki

Najszybsze fit tofu z piekarnika, tylko 3 składniki

Najprostsze i najszybsze tofu z piekarnika, idealne na co dzień – wystarczą tylko 3 składniki i maksymalnie 5 minut w kuchni. Przepis bez mąki ziemniaczanej i oleju. Recepturę podpatrzyłam u weganki Caitlin Schoemaker, wypróbowałam i faktycznie tofu smakuje świetnie, mimo że jest tak minimalistyczne. Pieczone tofu może być samodzielną przekąską, można też podać je zamiast kotleta do obiadu czy wrzucić do kolorowej sałatki lub bowla.

Najszybsze fit tofu z piekarnika – SKŁADNIKI

2–3 porcje

  • 2 kostki (2 x 180 g) tofu naturalnego
  • 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
  • 4–5 hojnych łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych (musi być dużo)

Oprócz tego można dodać inne przyprawy, np. paprykę wędzoną, chili, czosnek suszony, cebulę suszoną… Chociaż te 3 podstawowe składniki według mnie serio wystarczają.

Najszybsze fit tofu z piekarnika – WYKONANIE

  1. Tofu płuczemy pod kranem, kroimy wzdłuż na 2 lub 3 plastry i nieco osuszamy na bawełnianej ściereczce.
  2. Następnie plastry kroimy w kostkę i wrzucamy do dużej miski.
  3. Całość polewamy sosem sojowym, posypujemy na bogato płatkami drożdżowymi i mieszamy delikatnie, najlepiej dłońmi.
  4. Tofu układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub silikonową matą. Kostki nie powinny się dotykać.
  5. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160–180°C na 25–35 minut.

Podajemy od razu, wtedy pieczone tofu smakuje najlepiej.

Smacznego !

Dodaj komentarz