Bardzo prosty przepis na wykwintny i smakowity deser bez pieczenia – blender kielichowy odwali prawie całą brudną robotę (mógłby jeszcze sam się umyć). Ten gęsty, ale jednocześnie lekki i puszysty mus malinowy z migdałami to wersja w 100% roślinna, czyli bez śmietany i żelatyny oraz w 100% fit, bo dodatkowo bez cukru.
Tofu jedwabiste (aksamitne, silken tofu) ma najdelikatniejszą i najbardziej aksamitną konsystencję ze wszystkich rodzajów tofu (jest zupełnie inne niż popularne tofu twarde), dlatego najlepiej sprawdza się w musach i innych deserach, smoothies, sosach i dipach, zupach czy pastach.
Wegański mus malinowy z migdałami – SKŁADNIKI
2–3 porcje deseru
- 200 g malin (mogą być rozmrożone)
- 300 g tofu jedwabistego (silken tofu, najbardziej miękkiego) – do kupienia np. w Carrefourze
- ok. 10 małych, suszonych daktyli bez pestek – słodzą i zagęszczają, ilość wg uznania
- 1 łyżka rumu (niekoniecznie)
- płatki migdałów lekko podprażone na suchej patelni
Wegański mus malinowy z migdałami – WYKONANIE
- Tofu jedwabiste odsączamy z zalewy, kładziemy bokiem na talerzu i wstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę (najlepiej na noc) – w tym czasie jeszcze sporo wody z niego wypłynie, dzięki czemu mus będzie bardziej gęsty.
- Maliny, tofu, daktyle oraz rum blendujemy do uzyskania kremowej konsystencji.
- Mus przekładamy do pucharków i schładzamy.
- Tuż przed podaniem deser posypujemy płatkami migdałów.
Bon appétit !