Łatwy przepis na szybki makaron z bok choy / pak choy (a dokładniej kapustą właściwą chińską) i marchewką w wegańskim, kremowym sosie śmietanowo-serowym. Danie prezentuje się i smakuje wyśmienicie!
Makaron z bok choy i marchewką – SKŁADNIKI
2 porcje
- 1 mała cebula
- 2 bok choy / pak choy, ok. 320 g
- 1 mała marchewka
- 2–3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
Wegański sos śmietanowo-serowy
- 30 g nerkowców
- 30 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- 150 g (ml) mleka owsianego
- 1–2 łyżeczki curry w proszku
- sól
Oprócz tego
- 2 porcje ugotowanego, ulubionego makaronu pełnoziarnistego – u mnie spaghetti połamane na 4 części
- sezam biały / czarny podprażony na suchej patelni (niekoniecznie)
- kawałki cytryny (niekoniecznie)
Makaron z bok choy i marchewką – WYKONANIE
- Patelnię z nieprzywierającą powłoką stawiamy na średnim ogniu. Wlewamy kilka łyżek wody, wrzucamy cebulę posiekaną w piórka oraz marchewkę pokrojoną w cienkie słupki. Przykrywamy i dusimy przez kilka minut podlewając wodą od czasu do czasu.
- Dorzucamy białe części bok choy pokrojone w cienkie paski, zmiażdżony w prasce czosnek oraz imbir i dusimy do miękkości warzyw. Pod koniec gotowania zdejmujemy pokrywkę, wrzucamy posiekane w paski zielone części kapusty, mieszamy i cały płyn z patelni odparowujemy.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładko.
- Miksturę wlewamy na patelnię, mieszamy i krótko gotujemy, aż sos zgęstnieje.
- Dodajemy gorący lub przestudzony makaron, mieszamy i gotujemy jeszcze z minutę.
Posypujemy sezamem i podajemy z cząstkami cytryny.
Smacznego !
Pyszne danie, do tego szybkie i sycące. Nie miałam wprawdzie pak choy, tylko kapustę białą i pekińską i oprócz marchewki pokroiłam też w słupki kawałek dyni, która mi zalegała w lodówce 🙂 Sos genialny, błyskawiczny, lekko słodki – idealny do makaronu. Dziękuję za ten przepis i pozdrawiam!
Cieszę się, że smakowało! 🙂
To danie to mega mocarz !
Jednak oszukuje autorka przepisu w jednym:
To jest przepis na jedną porcję!
Świetne ! Od dziś na mojej liście top 10 makaronów jakie jadłem .
Rozważam też wersję z pieczarkami ale podaną bez cytryny . Jednakże boję się ją wykonać , gdyż ten smak jest rewelacyjny!