Prosty przepis na makaron soba z marchewką, ogórkiem i fasolką edamame (młodą, zieloną soją) doprawiony sosem sojowym, imbirem i ciemnym octem ryżowym. To jeden z moich ulubionych szybkich posiłków – wjeżdża u mnie na obiad, kolację, a czasem nawet na śniadanie.
Makaron soba – jaki ma skład, gdzie kupić i jak ugotować? Soba to gryczany (bezglutenowy) lub pszenno-gryczany makaron rodem z Japonii. Stacjonarnie można go upolować na działach azjatyckich w hipermarketach, w delikatesach azjatyckich, czasem bywa też w dyskontach. Gotuję go w następujący sposób: wrzucam do zimnej wody, przykrywam, zagotowuję, co jakiś czas mieszam widelcem, a kiedy będzie już al dente, odcedzam na sicie, przelewam pod kranem letnią wodą, lekko przechylam sito i czekam, aż woda spłynie.
Fasolka edamame – co to jest, gdzie kupić i jak jeść? To niedojrzałe strąki soi, które są przysmakiem kuchni azjatyckiej, na szczęście coraz popularniejsze w Europie. Kupuję je stacjonarnie w delikatesach azjatyckich, w formie mrożonej, w kilogramowych workach. Być może uda się je znaleźć w hipermarketach. Strąki wystarczy pogotować w wodzie lub na parze przez ok. 5 minut, ja najczęściej tylko zalewam je wrzątkiem, przykrywam i odstawiam na kilka minut. Zielona soja może być samodzielną, pyszną i zdrową przekąską zamiast chipsów lub stanowić fajny dodatek do przeróżnych dań na ciepło i na zimno.
Soba z warzywami i sosem sojowym – SKŁADNIKI
porcja dla 1 osoby
- 1 porcja suchego makaronu soba (75–120 g)*
- ok. 130 g mrożonych strąków edamame
- ⅓–½ marchewki
- 6 cm ogórka
- ukośnie posiekany szczypior / dymka
- ok. 2 łyżki sosu sojowego o obniżonej zawartości soli
- 1 łyżka octu ryżowego, u mnie ciemny
- 1–2 łyżeczki syropu klonowego lub z agawy (niekoniecznie)
- trochę świeżego, drobno posiekanego imbiru lub suszonego
- chili / gochugaru
- sezam podprażony na suchej patelni lub posiekane orzechy ziemne
* Zwykły, pełnoziarnisty makaron spaghetti też da radę.
Soba z warzywami i sosem sojowym – WYKONANIE
- Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu lub tak, jak opisałam to we wstępie. Wody nie solę – sos sojowy jest już wystarczająco słony.
- Zamrożone strąki edamame wrzucamy do miski, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 5 minut. Można też pogotować je w wodzie lub na parze przez 5 minut.
- Marchewkę i ogórka kroimy w cienie słupki, odstawiamy.
- Ugotowany i dobrze odcedzony makaron wrzucamy do miski, dodajemy sos sojowy, ocet, syrop klonowy, imbir, chili i mieszamy.
- Wrzucamy obrane edamame, marchew, ogórka, szczypior oraz sezam i mieszamy.
Smacznego !
Dzień dobry, gdzie można dostać edamame?
Ja kupuję je stacjonarnie w markecie azjatyckim, są też pewnie w niektórych hipermarketach.
A jakiś substytut dla edamame do tej potrawy?
Edamame można ewentualnie zamienić na ugotowaną (lub z puszki) ciecierzycę albo zwykłą, małą fasolę.