W tym roku w sklepach nie słyszałam jeszcze „Last Christmas” G. Michaela, ale mikołaje już prezentują na półkach swoje czekoladowe 4 litery, dlatego sezon na wigilijne przepisy na moim blogu uważam za otwarty.
Na pierwszy ogień idą proste wegańskie łazanki z kapustą kiszoną i świeżymi grzybami w wersji fit – bez mięsa i oleju, w dodatku pełnoziarniste. W Święta błonnik powinien być szczególnie mile widziany na naszych stołach, żeby pomóc nam w nierównej walce z obżarstwem aż do sylwestra…
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami – SKŁADNIKI
- 500 g kapusty kiszonej / kwaszonej, bez płynu
- 400 g pieczarek
- 1 mała czerwona cebula
- ½–1 marchewka
- ok. 250 g suchego, pełnoziarnistego makaronu łazanki lub kokardki. Fajnie wygląda też połamany makaron do lazanii
PRZYPRAWY
- 3 liście laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 6 ziaren jałowca
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól, pieprz
Rady:
Jeśli w potrawie brakuje Wam „mięsnego” akcentu, dodajcie podsmażone wędzone tofu lub ½–¾ łyżeczki słodkiej wędzonej papryki. Ja kroję wędzone tofu w kostkę o wielkości 0,5 cm i na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką smażę (prażę) z każdej strony na złoty kolor.
Jeśli makaron kokardki jest za duży, po ugotowaniu kroję go na połówki.
Łazanki z kapustą kiszoną i pieczarkami – WYKONANIE
- Kapustę kroimy, wkładamy do garnka, zalewamy ok. 2 szklankami wody, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec, pieprz oraz sól, zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez 30 minut mieszając od czasu do czasu.
- W tym czasie na patelni z nieprzywierającą powłoką zagotowujemy kilka łyżek wody, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy dość drobno pokrojone pieczarki i smażymy do miękkości. W miarę potrzeby dolewamy trochę wody.
- Do kapusty wrzucamy marchew startą na grubych oczkach i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
- Grzyby doprawiamy kminkiem, majerankiem, solą i pieprzem.
- Makaron gotujemy al dente.
- Kapustę wyjmujemy z garnka łyżką cedzakową (pozostały płyn można wypić, bo jest całkiem smaczny), przekładamy na patelnię, mieszamy z grzybami i ewentualnie mocniej doprawiamy.
- Na koniec wszystko łączymy z makaronem.
Bon appétit !
Kminek mielony czy w całości?
Mielony, zapomniałam zaznaczyć to w przepisie, już dodaję.
Ja jednak dodała bym trochę oliwy lub oleju rzepakowego, witaminy zawarte w marchewce i kapuście lepiej się przyswajają, a i sam tłuszcz to również nośnik smaku. Na pewno od tego nie przytyjemy, a nasz organizm będzie wdzięczny
Oleje niestety nie są zdrowe, a tofu i tak zawiera sporo tłuszczu, więc wystarczy. Bardzo dużo na temat zdrowych tłuszczów można przeczytać w książkach o zdrowym odżywianiu: https://wegepedia.pl/ksiazki-o-zdrowym-odzywianiu/
A oliwa z Oliwek? Tez jest niezdrowa? Przecież ciężko będzie cośkolwiek poczuć smaku bez odrobiny tłuszczu.
To danie bez oleju jest równie smaczne. Oliwa jest niezdrowa i sprawia, że potrawa jest tylko bardziej tucząca. Kwestię wpływu olejów na nasze zdrowie porusza np. książka kardiologa, dra Esselstyna „Chroń i lecz swoje serce”, bardzo ją polecam, bo świetnie wszystko wyjaśnia i jest krótka! 🙂
Mega pyszne. Dziękuję
Kiszenie i kwasznie to synonimy. Rozpowszeniane w internecie informacje o tym, że kwaszenie polega na dodawaniu octu, to brednie i dezinformacja. Zatem do łazanek można użyć kapusty kiszonej jak i kwaszonej, bo to jest dokładnie to samo.
Dzięki za wyjaśnienie, już poprawiłam.