Łatwe tofu w fit sosie paprykowym - danie wegańskie

Łatwe tofu w fit sosie paprykowym

Delikatne tofu w lekkim, kremowym sosie paprykowym. Naprawdę smaczne, dietetyczne i wegańskie danie do zrobienia w ok. 25 minut. Poziom trudności: łatwizna!

Tofu w sosie paprykowym – SKŁADNIKI

2 porcje

  • 1–1,5 kostki (po 180 g) tofu naturalnego
  • ½ cebuli białej
  • 2 spore papryki, najlepiej żółte lub pomarańczowe
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego imbiru
  • 20 g nerkowców
  • 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka curry w proszku
  • sól, dużo pieprzu, chili

Tofu w sosie paprykowym – WYKONANIE

  1. Rondel stawiamy na średnim ogniu, wlewamy ze 3 łyżki wody, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy bez tłuszczu, aż lekko się zeszkli. Gdy woda wyparuje, dolewamy.
  2. Dorzucamy pokrojoną paprykę, posiekany czosnek oraz imbir i smażymy na wodzie, aż warzywa całkiem zmiękną.
  3. Zawartość rondla umieszczamy w kielichu blendera, dodajemy nerkowce, płatki drożdżowe oraz ocet i blendujemy na krem.
  4. Sos wlewamy do rondla, dodajemy musztardę i resztę przypraw. Przykrywamy i często mieszając gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
  5. Tofu kroimy w kostkę i krótko smażymy (prażymy) na suchej patelni z nieprzywierającą powłoką. Następnie łączymy z sosem.

Podajemy np. z ryżem pełnoziarnistym lub ulubioną kaszą.

Smacznego !

Dodaj komentarz