Przepyszne i bardzo proste wegańskie krokiety ziemniaczane bez dodatku tłuszczu, które są tak zdrowe, że można je jeść bezkarnie, najlepiej z zabójczą w smaku, a do tego najzdrowszą i błyskawiczną wersją pikantnego słodko-kwaśnego sosu BBQ bez cukru i bez gotowania. Oryginalny przepis na krokiety krok po kroku znajdziecie w tym filmiku.
Krokiety ziemniaczane z piekarnika – SKŁADNIKI
2 porcje
KROKIETY wegańskie
- 400 g ugotowanych ziemniaków (przeznaczonych do pieczenia, mączystych)
- 1 mała cebula czerwona
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- sól
- ¼ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowego aromatu)
- 1 łyżka posiekanego szczypioru
- ½ łyżeczki kurkumy (niekoniecznie)
PANIERKA
- 3 łyżki (30 g) bułki tartej razowej
- ¼ łyżeczki łagodnej suszonej chili
- ¼ łyżeczki papryki wędzonej
Krokiety ziemniaczane z piekarnika – WYKONANIE
- Kroimy drobno cebulę, czosnek (ja używam praski) oraz szczypior.
- Do rondla lub na patelnię wlewamy trochę wody, zagotowujemy, wrzucamy cebulę oraz czosnek i dusimy aż zmiękną, a woda całkowicie wyparuje.
- Ostudzone ziemniaki przekładamy do miski i rozgniatamy na miazgę za pomocą widelca, lub bardziej zaawansowanego narzędzia.
- Do masy dodajemy gałkę muszkatołową, drożdże, szczypior, kurkumę, sól, pieprz i ugotowane warzywa. Wszystko dokładnie mieszamy. Sprawdzamy czy mikstura nam smakuje i ewentualnie dodajemy więcej przypraw.
- Mieszamy bułkę tartą z ulubionymi przyprawami, nie muszą to być koniecznie chili i papryka wędzona.
- Nagrzewamy piekarnik do 200°C.
- Formujemy z masy krokiety o dowolnym rozmiarze i kształcie (np. wałek), obtaczamy w panierce i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy przez 20 minut. Dobrze jest odwrócić blachę po 10 min., żeby kotleciki równomiernie się przyrumieniły.
- Jeśli ugotowane ziemniaki były mokre (mniej mączyste), krokiety mogą się trochę rozpłaszczyć w trakcie pieczenia. Wtedy, zaraz po wyjęciu z piekarnika, wystarczy je ponownie lekko uformować za pomocą dwóch noży, ten kształt będzie już się trzymał. 🙂
Bon appétit !
Moje krokiety nie wyszły 🙁 rozpłynęły się podczas pieczenia. Choć smak jest ciekawy !
Mogło tak się stać, jeśli użyte ziemniaki nie były wystarczająco mączyste. W krokietach najlepiej sprawdzają się ziemniaki przeznaczone do pieczenia, a nie np. sałatkowe. Dzięki za uwagę, dopisałam wyjaśnienie w ostatnim punkcie przepisu.
Moje krokiety tylko trochę zmieniły kształt, ale przed podaniem, jeszcze ciepłe lekko uformowałam. Kształt się utrzymał, moim gościom i mi smakowały. Zagoszczą na stałe w mojej kuchni.