Rzadko mam pod ręką aquafabę, a jeszcze rzadziej chce mi się ją ubijać. Dlatego jako sprytna pani domu piekę te oto czadowe ciastka kokosowo-owsiane. Ponieważ wiórki kokosowe są bardzo tłuste (zawierają ponad 60% tłuszczu, głównie nasyconego), „rozcieńczam” je zmielonymi płatkami owsianymi. Kokosanki nie tracą na smaku, bo mąka owsiana to świetna (moja ulubiona) baza i lepiszcze do wszelkich ciastek, smaczniejsza od mąki pszennej.
- gotowe w 25 minut
- bez jajek, bez białek
- bez mąki pszennej
Wegańskie kokosanki – SKŁADNIKI
ok. 16 ciastek
- 150 g wiórków kokosowych
- 150 g płatków owsianych górskich zmielonych na mąkę, mogą być bezglutenowe
- ok. 110 g ksylitolu lub ew. cukru
- ½ łyżeczki sody
- ok. 130 g mleka owsianego
- 1 łyżka octu ryżowego lub innego jasnego
Jeśli użyjemy mniej mleka niż w przepisie, ciasteczka wyjdą bardziej kruche.
Wegańskie kokosanki – WYKONANIE
Czas: 7 minut + 15 minut pieczenia
- W dużej misce mieszamy mąkę z ksylitolem i sodą.
- Dodajemy wiórki kokosowe i mieszamy.
- Wlewamy mleko zmieszane z octem i wszystko łączymy najpierw łyżką, a następnie masę krótko zagniatamy ręcznie, tylko do połączenia składników.
- Odrywamy kawałki ciasta, zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko je rozpłaszczamy i układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia.
- Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez ok. 12–15 minut.
Smacznego !
PYCHA! Dziękuję!
❤
Czy ocet jest konieczny? Nie mogę octu…
Jest konieczny, bez niego ciastka nie urosną i wyjdą zbyt zbite.