Kasza bulgur z pomidorami, szpinakiem i fasolą

Kasza bulgur z pomidorami, szpinakiem i fasolą

To proste i smażone bez tłuszczu danie obiadowe zmontowałam specjalnie dla siebie z tego, co najbardziej lubię… albo powinnam (…zielsko) – mojej ulubionej kaszy, pomidorów, cebuli oraz wyjątkowo zdrowego szpinaku. Żeby potrawa była jeszcze bardziej konkretna i kolorowa dokoptowałam czerwoną fasolę. Innym fajnym dodatkiem mogą być np. czarne oliwki pokrojone w oponki.

Bulgur z pomidorami i szpinakiem – SKŁADNIKI

  • 1 niecała szklanka suchej, grubej kaszy bulgur
  • woda lub bulion warzywny / bulion z resztek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 1 opakowanie (200 g) szpinaku świeżego
  • 400 g pomidorków koktajlowych
  • ½ kubka ugotowanej fasoli lub cieciorki – mogą być z puszki / słoika (niekoniecznie)

PRZYPRAWY

  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
  • ¾ łyżeczki zmielonych nasion kolendry
  • ½ łyżeczki kurkumy w proszku
  • 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
  • sól jodowana, pieprz

Bulgur z pomidorami i szpinakiem – WYKONANIE

  1. Kaszę gotujemy na sypko według tego prostego przepisu, najlepiej w bulionie warzywnym.
  2. Na dużej patelni (najlepiej z nieprzywierającą powłoką) rozgrzewamy kilka łyżek wody lub bulionu, wrzucamy pokrojoną cebulę, zmiażdżony czosnek, paprykę, starty imbir, kolendrę oraz kurkumę. Smażymy na średnim ogniu bez przykrycia mieszając od czasu do czasu, aż cebula nieco się zeszkli. Co jakiś czas (w miarę jak płyn będzie wyparowywał) dolewamy po kilka łyżek wody lub bulionu.
  3. Dodajemy porwany szpinak i krótko smażymy, aż zwiędnie. Następnie wrzucamy przekrojone na pół pomidorki, które dość szybko zmiękną.
  4. Pod koniec smażenia wsypujemy płatki drożdżowe, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy fasolę (jeśli z puszki, to opłukaną) oraz kaszę i mieszamy.

Smacznego ! 

3 myśli na temat “Kasza bulgur z pomidorami, szpinakiem i fasolą

Dodaj komentarz