Zaskakująco karmelowy i pyszny mleczny napój z daktyli i pieczonego batata – tylko 3 składniki. Kiedy niedawno wpadłam na podobny przepis na Istagramie, pomyślałam, że pomysł bardzo ciekawy i szkoda go nie przetestować, ale w smaku raczej nie powali. Spodziewałam się, że shake z batata okaże się jedną z tych receptur, które lepiej brzmią niż smakują. Jednak po ustaleniu odpowiednich proporcji (instagramowe okazały się wg mnie nietrafione) wyszedł nadspodziewanie smaczny wegański szejk, który można popijać przez cały rok. Aby zaoszczędzić na energii, warto upiec za jednym zamachem kilka słodkich ziemniaków, poporcjować i zamrozić, a później, kiedy najdzie nas ochota, rozmrażać po kawałku. Koktajl można przygotować również w innych wariantach.
Karmelowy koktajl z daktyli – SKŁADNIKI
1 duża porcja
- 300 ml (g) mleka sojowego lub innego roślinnego, niesłodzonego
- 50–60 g upieczonego batata, czyli słodkiego ziemniaka (instrukcja pieczenia poniżej)
- 2 duże daktyle medjool, u mnie świeże
- trochę wanilii w dowolnej postaci (opcjonalnie)
Karmelowy koktajl z daktyli – WYKONANIE
- Bataty porządnie myjemy (można wyszorować szczoteczką), nie obieramy i kroimy wzdłuż na pół. Układamy na blasze pokrytej papierem do pieczenia lub w żaroodpornym naczyniu (nie trzeba smarować go tłuszczem) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C na ok. godzinę.
- Przestudzony miąższ batata (bez skóry), daktyle bez pestek oraz mleko roślinne umieszczamy w kielichu blendera i blendujemy na gładko.
Inne wersje koktajlu z batatów:
- kawowy: zamiast 100 g mleka, dodajemy 100 g zaparzonej kawy (naparu)
- kakaowy: dodatkowo dorzucamy ok. 1 łyżkę kakao lub karobu
- orzechowy: dodajemy trochę masła orzechowego lub kilka orzechów ziemnych lub np. włoskich
- cynamonowy: dodajemy ok. pół łyżeczki cynamonu
Smacznego !