Bulgur występuje w trzech odmianach: drobnoziarnistej, średnioziarnistej i gruboziarnistej. Ta ostatnia tak bardzo przypadła mi do smaku, że pozostałych już prawie w ogóle nie kupuję – nie przepadam za drobnicą, wolę konkrety. Kasza najlepiej smakuje ugotowana na sypko w bulionie warzywnym z dodatkiem różnych przypraw, jak np. curry, sambar masala, kardamon, nasiona kolendry, kumin czy suszona cebula.
Najczęściej przygotowuję kaszę na zapas, przechowuję ją do kilku dni w lodówce zamkniętą w szczelnym pojemniku, a potem dodaję np. do szybkich, wegańskich sałatek z tego, co akurat mam pod ręką.
Do czego jeszcze można wykorzystać bulgur? Polecam spróbować tego prostego i szybkiego dania obiadowego: kasza z pomidorami i szpinakiem.
Jak ugotować gruboziarnisty bulgur na sypko?
Kaszę gotujemy w proporcji 1 : 2.
SKŁADNIKI
- 1 kubek kaszy bulgur
- 2 kubki wody, bulionu warzywnego lub bulionu z resztek
- sól
- inne przyprawy (niekoniecznie)
WYKONANIE
- Wodę lub bulion solimy, dodajemy pozostałe przyprawy i zagotowujemy.
- Kaszę wrzucamy do wrzącej wody, mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 15 minut już bez mieszania.
- Zdejmujemy z ognia, bulgur można zostawić pod przykryciem jeszcze na 5-10 minut.
Jak ugotować drobnoziarnisty bulgur na sypko?
Kaszę gotujemy w proporcji 1 : 2,5.
SKŁADNIKI
- 1 kubek kaszy bulgur
- 2,5 kubka wody, bulionu warzywnego lub bulionu z resztek
- sól
- ewentualnie inne przyprawy
WYKONANIE
- Wodę lub bulion solimy, dodajemy inne przyprawy i zagotowujemy.
- Kaszę wrzucamy do wrzącej wody, mieszamy, garnek przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 10 minut już bez mieszania.
- Zdejmujemy z ognia, bulgur można zostawić pod przykryciem jeszcze na 5-10 minut.
Smacznego !