Łatwy przepis na moje ulubione placki na słodko, pachnące cynamonem, delikatne i puszyste. Pancakes z jabłkami to idealne śniadanie lub deser dla dzieci małych i dużych. Często smażę od razu podwójną porcję i zabieram ze sobą na wynos lub przechowuję w szczelnie zamkniętym pojemniku i podjadam w ramach przekąski między posiłkami. Placki są pyszne, a przy okazji wegańskie i dietetyczne – bez jajek i bez mleka krowiego, mogą być bez cukru.
Fit pancakes z jabłkami – SKŁADNIKI
ok. 10 placków (dla 2–3 osób)
- 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej, typ 1850, polecam orkiszową i inne stare odmiany pszenicy
- 1–2 łyżki ksylitolu lub ewentualnie cukru
- ½–1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki sody
- ok. 200 g (ml) mleka / napoju owsianego
- 1 łyżka octu ryżowego lub innego
- 1 jabłko słodko-kwaśne, u mnie zawsze szara reneta lub boskoop
Placki z ksylitolem są nie tylko zdrowsze niż z cukrem, ale też lepiej się smażą bez tłuszczu na patelni z nieprzywierającą powłoką – trudniej je przypalić.
Fit pancakes z jabłkami – WYKONANIE
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę, ksylitol, cynamon i sodę.
- Wlewamy mleko oraz ocet i łączymy dokładnie, najlepiej za pomocą miksera.
- Dodajemy jabłko obrane i starte na tarce o dużych oczkach, mieszamy.
- Dobrą patelnię z nieprzywierającą powłoką rozgrzewamy na średnim ogniu, a następnie zmniejszamy płomień. Nakładamy po łyżce ciasta, delikatnie rozprowadzamy je na boki i smażymy placki na małym ogniu. Przewracamy je dopiero, kiedy będą już z jednej strony przyrumienione.
Na patelni z nieprzywierającą powłoką najlepiej smażyć placki na małym ogniu. Obróbka trochę się wydłuży, ale dzięki temu pancakes dobrze usmażą się w środku, a z wierzchu będą rumiane, a nie przypalone.
Smacznego !
moje ulubione! często wracam do tego przepisu