Pyszne, proste i zdrowe ciasto kakaowe z orzechami włoskimi, pomarańczą i ukrytym szpinakiem – zieleniny w nim nie widać i nie czuć. Muszę nieskromnie napisać, że ten wypiek jest po prostu zajedwabisty.
Dietetyczny i wegański przepis: z mąką pełnoziarnistą, bez cukru i oleju, bez jajek oraz bez mleka krowiego.
Ciasto można zamrażać. Najlepiej pokroić je na kawałki, umieścić w dużym pudełku, wstawić do zamrażarki, a potem wystarczy wyjąć porcję na ok. 2 godziny przed jedzeniem.
A tutaj przepis na ciasto ze szpinakiem w wersji zielonej.
Fit ciasto kakaowe z orzechami – SKŁADNIKI
- 200 g mąki pszennej razowej, może być orkiszowa pełnoziarnista
- 50 g kakao lub karobu
- ok. 120 g ksylitolu lub ewentualnie cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ¾–1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 180 g szpinaku świeżego
- ok. 180 g soku pomarańczowego, najlepiej świeżo wyciśniętego
- skórka otarta z 1 małej pomarańczy
- ½ szklanki posiekanych orzechów włoskich + trochę na wierzch – osoby odchudzające się orzechów mogą w ogóle nie dodać
Fit ciasto kakaowe z orzechami – WYKONANIE
- W dużej misce mieszamy suche składniki: mąkę, kakao, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę.
- Szpinak, sok i skórkę z pomarańczy blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Mokre składniki dokładnie łączymy z suchymi.
- Do ciasta dodajemy orzechy.
- Masę wlewamy do keksówki o wymiarach 25 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej (bardziej eko), wierzch posypujemy orzechami włoskimi.
- Ciasto pieczemy przez ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Smacznego!
Mam wszystkie składniki w domu i masę wolnego czasu. Już lecę robić 🙂
Fajnie, że pokazujesz, że ciasto nie musi być pełne cukru i tłuszczu 🙂 Można przygotować ciasto z wartościowych składników.