Rewelacyjny, niezawodny i prosty przepis na przepyszne i zdrowe babeczki z mąki z ciecierzycy i sporej ilości warzyw. Receptura jest bardzo elastyczna: do ciasta wystarczy wrzucić ok. 350 g ulubionych warzyw, wymieszać i wstawić do piekarnika. Poniżej mój ulubiony, uniwersalny zestaw jarzyn i przypraw (który prawie wszystkim posmakuje), chociaż na co dzień za każdym razem trochę eksperymentuję.
Babeczki warzywne wychodzą zwarte i urocze, dlatego idealnie nadają się na wynos: na spacery do lasu i po mieście, na imprezy u znajomych i krewnych, a nawet do samolotu. Często serwuję je sobie na śniadanie lub jako szybką przekąskę w ciągu dnia. Podobno można je bez problemu zamrażać, ale wciąż nie zdążyłam tego sprawdzić, za szybko znikają. To jedno z moich ukochanych, wegańskich dań na słono – na zawsze w top5!
- łatwe
- bez jajek
- bezglutenowe
- pożywne
- dietetyczne
- wegańskie
Babeczki warzywne z ciecierzycy – SKŁADNIKI
ok. 12 fit muffinów
- 1 średnia papryka czerwona
- 2 bardzo duże pieczarki
- 60 g kukurydzy z puszki
- ok. 2 średnie dymki (biała i zielona część) lub sporo szczypioru
- sporo natki pietruszki
- 10 czarnych oliwek
(Warzywa mogą być inne, ale w sumie powinno ich być ok. 350 g.)
CIASTO
- 200 g mąki z ciecierzycy
- 20 g płatków drożdżowych nieaktywnych
- po 1 łyżeczce: słodkiej papryki wędzonej, suszonego czosnku i zmielonej kolendry
- ¾ łyżeczki sody
- sporo pieprzu czarnego / białego, gałka muszkatołowa
- sól jodowana
- 250 g wody
- 1 łyżka octu ryżowego lub innego, ew. soku z cytryny
Babeczki warzywne z ciecierzycy – WYKONANIE
- Paprykę i pieczarki kroimy w małą kostkę, dymkę i natkę siekamy, oliwki kroimy w 4 oponki.
- Suche składniki ciasta mieszamy dokładnie w dużej misce. Wlewamy wodę z octem i dokładnie łączymy za pomocą miksera (mąka z ciecierzycy często ma grudki).
- Wrzucamy warzywa i mieszamy.
- Masę rozkładamy do silikonowych foremek (mam te z Ikea, polecam) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 40 minut, bez termoobiegu.
Przed wyjęciem babeczek z foremek, studzimy je na kratce przez co najmniej 30 minut (jeśli wytrzymamy), a po wyjęciu zostawiamy je na kratce jeszcze na 10 minut.
Smacznego !