Fit babeczki / muffiny warzywne z ciecierzycy, wytrawne

Fit babeczki / muffiny warzywne z ciecierzycy, wytrawne

Rewelacyjny, niezawodny i prosty przepis na przepyszne i zdrowe babeczki z mąki z ciecierzycy i sporej ilości warzyw. Receptura jest bardzo elastyczna: do ciasta wystarczy wrzucić ok. 350 g ulubionych warzyw, wymieszać i wstawić do piekarnika. Poniżej mój ulubiony, uniwersalny zestaw jarzyn i przypraw (który prawie wszystkim posmakuje), chociaż na co dzień za każdym razem trochę eksperymentuję.

Babeczki warzywne wychodzą zwarte i urocze, dlatego idealnie nadają się na wynos: na spacery do lasu i po mieście, na imprezy u znajomych i krewnych, a nawet do samolotu. Często serwuję je sobie na śniadanie lub jako szybką przekąskę w ciągu dnia. Podobno można je bez problemu zamrażać, ale wciąż nie zdążyłam tego sprawdzić, za szybko znikają. To jedno z moich ukochanych, wegańskich dań na słono – na zawsze w top5!

  • łatwe
  • bez jajek
  • bezglutenowe
  • pożywne
  • dietetyczne
  • wegańskie
Fit babeczki / muffiny warzywne z ciecierzycy, wytrawne

Babeczki warzywne z ciecierzycy – SKŁADNIKI

ok. 12 fit muffinów

  • 1 średnia papryka czerwona
  • 2 bardzo duże pieczarki
  • 60 g kukurydzy z puszki
  • ok. 2 średnie dymki (biała i zielona część) lub sporo szczypioru
  • sporo natki pietruszki
  • 10 czarnych oliwek

(Warzywa mogą być inne, ale w sumie powinno ich być ok. 350 g.)

CIASTO

  • 200 g mąki z ciecierzycy
  • 20 g płatków drożdżowych nieaktywnych
  • po 1 łyżeczce: słodkiej papryki wędzonej, suszonego czosnku i zmielonej kolendry
  • ¾ łyżeczki sody
  • sporo pieprzu czarnego / białego, gałka muszkatołowa
  • sól jodowana
  • 250 g wody
  • 1 łyżka octu ryżowego lub innego, ew. soku z cytryny

Babeczki warzywne z ciecierzycy – WYKONANIE

  1. Paprykę i pieczarki kroimy w małą kostkę, dymkę i natkę siekamy, oliwki kroimy w 4 oponki.
  2. Suche składniki ciasta mieszamy dokładnie w dużej misce. Wlewamy wodę z octem i dokładnie łączymy za pomocą miksera (mąka z ciecierzycy często ma grudki).
  3. Wrzucamy warzywa i mieszamy.
  4. Masę rozkładamy do silikonowych foremek (mam te z Ikea, polecam) i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 160°C na ok. 40 minut, bez termoobiegu.

Przed wyjęciem babeczek z foremek, studzimy je na kratce przez co najmniej 30 minut (jeśli wytrzymamy), a po wyjęciu zostawiamy je na kratce jeszcze na 10 minut.

Smacznego !

Dodaj komentarz