Dwa bardzo proste przepisy na puszyste smarowidła z masłem shea do rąk i ciała w wersji lawendowej lub pomarańczowo-kakaowej. Proces produkcji jest bardzo odprężający – dzięki naturalnemu olejkowi lawendowym poczujecie się jak w spa, z kolei zapach masła kakaowego i olejku pomarańczowego teleportuje Was do fabryki czekolady. Konsystencja bitej śmietany do ciała jest tak smakowita, że trudno będzie Wam powstrzymać się przed aplikacją kremu do ust zamiast na skórę! Domowe kosmetyki to zupełnie inna jakość. W porównaniu z nimi nawet najlepsze sklepowe kremy i balsamy wydają się bardzo chemiczne i nijakie. Ważne jednak, żeby do kręcenia domowych smarowideł używać tylko najlepszych półproduktów, w tym naturalnych olejków eterycznych, a nie sztucznych kompozycji zapachowych.
Jeśli czasem brakuje Wam pomysłów na babskie prezenty, to taki domowy krem do rąk i ciała będzie strzałem w dziesiątkę, zwłaszcza opcja pomarańczowo-kakaowa, którą wprost trudno przestać wąchać! Za to kremu lawendowego polecam używać po wieczornej kąpieli, ponieważ koi nerwy i pomaga przenieść się w objęcia Morfeusza.
Przepisy można modyfikować łącząc w dowolnych proporcjach różne masła, oleje i olejki eteryczne w poszukiwaniu idealnej konsystencji i zapachu.
UWAGA: niektórych olejków eterycznych nie powinno się stosować na skórę przed wyjściem na słońce, ponieważ mogą spowodować reakcję alergiczną.
DIY domowy krem do rąk i ciała – SKŁADNIKI
Wersja lawendowa
- 30 g masła shea nierafinowanego
- 30 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 20 g oleju jojoba nierafinowanego lub oliwy extra virgin
- 15–25 kropli naturalnego olejku lawendowego – ilość wg uznania
Do tego kremu czasem zamiast olejku lawendowego dodaję mieszankę olejków Litsea cubeba i bergamotowego.
Wersja pomarańczowo-kakaowa
- 25 g masła shea nierafinowanego
- 25 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 10 g masła kakaowego nierafinowanego
- 30 g oleju jojoba nierafinowanego lub oliwy extra virgin
- 35 kropli naturalnego olejku pomarańczowego lub mandarynkowego
DIY domowy krem do rąk i ciała – WYKONANIE
- Masła shea i kakaowe oraz olej kokosowy umieszczamy w misce i topimy (do uzyskania przezroczystej cieczy) w kąpieli wodnej – miskę należy umieścić na naczyniu z gorącą wodą.
- Miskę odstawiamy, a kiedy płyn nieco ostygnie, wlewamy olej jojoba lub oliwę i mieszamy. Kiedy mikstura całkiem wystygnie, ale nadal będzie płynna, dodajemy olejki eteryczne i mieszamy.
- Płyn wstawiamy do lodówki na kilkadziesiąt minut. Kiedy lekko stężeje (brzegi mocno zgęstnieją, a środek będzie jeszcze miękki), mieszamy wszystko i miksujemy ręcznym mikserem na dużych obrotach na sztywną pianę. Krem łatwiej ubić w mniejszej misce niż dużej. Najlepiej też robić krótkie przerwy w miksowaniu, wtedy ubijanie pójdzie sprawniej.
Bitą śmietanę do ciała można przechowywać w temperaturze pokojowej.
Enjoy !
Gdzie można kupić składniki na domowy krem do ciała?
Oliwę i olej kokosowy można znaleźć w zwykłym markecie, a pozostałe składniki kupuję na Allegro albo w sklepach internetowych z naturalnymi surowcami kosmetycznymi, jak e-naturalne.pl czy zróbsobiekrem.pl. Ważne, żeby zwrócić uwagę na jakość i ceny, bo mogą się bardzo różnić.
Jak długo jest ważny taki krem? 🙂
Spokojnie wytrzyma co najmniej miesiąc. W upały zapasy kremu najlepiej przechowywać w lodówce.
Właśnie zrobiłam ten krem, o zapachu bergamotowym, ale użyłam oleju z pestek winogron zamiast oliwy bądź jojoby, mam nadzieję że nie wpłynie to znacznie na jego konsystencję ☺️ Postanowiłam użyć buteleczek z pompką zamiast słoiczka, bo nie lubię wkładać rąk do kosmetyku, a nie zawsze mam przy sobie patyczek lub łyżeczkę. Póki co konsystencja nie pozwala na wypompowanie kremu, ale mam nadzieję, że jeszcze się to uda… Pakowanie bitej śmietany przez tak małą szyjkę było istną torturą!
Najlepiej przechowywać ten krem w słoiku z nakrętką, jak na zdjęciu. Pojemnik z dozownikiem wg mnie się nie sprawdzi.
Witam, zastanawiam sie nad różnicą pomiędzy olejem kokosowym a masłem kokosowym. W przepisie jest mowa o oleju, czyli płynnej substancji. A powszechnie dostępne jest masło, które jest o konsystencji stałej. Bardzo proszę o uściślenie o który produkt chodzi w przepisie, czy o masło kokosowe?
Pieknie pozdrawiam
Olej kokosowy i masło kokosowe to jedno i to samo. Jeżeli robimy jakiś kosmetyk to olej kokosowy w postaci masła musimy rozpuścić w kąpieli wodnej 🙂
Witam. Czy krem docelowo ma mieć twardą konsystencję?
Zrobiłam krem, stał przez noc w pokojowej temperaturze i rano już nie przypominał śmietanki, lecz był bardzo twardy.
Jak można to zmienić?