Szybki, wegański obiad dla miłośników kalafiora i soczewicy – wystarczy wrzucić wszystkie składniki do jednego gara i pogotować przez 30 minut. Moja wersja pysznego dalu z kalafiora jest dodatkowo bardzo dietetyczna, bo bez tłustego mleka kokosowego z puszki i oleju do smażenia. Podajemy go z ryżem brązowym, chlebkiem naan czy plackami roti. Dahl lubi być wielokrotnie odgrzewany, można przechowywać go w lodówce przez kilka dni lub poporcjować i zamrozić.
Dal z kalafiora – SKŁADNIKI
ok. 6 porcji
- 1 duża cebula czerwona
- 1 mały kalafior
- 300 g soczewicy czerwonej lub żółtej (suchej)
- 2 spore pomidory (ok. 500 g) – u mnie żółte
- ok. 1 litr wody lub bulionu warzywnego (albo z resztek)
- 4 ząbki czosnku
- 1,5 łyżki curry w proszku
- 2 łyżeczki zmielonych nasion kolendry lub 2–3 łyżeczki drobno posiekanego imbiru ze skórką
- sól, sporo pieprzu
- 3 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (niekoniecznie)
- 1 mały pęczek koperku
Do podania: sok z cytryny.
Jeśli gotujecie dahl na wodzie, dorzućcie jeszcze 3 liście laurowe.
Dal z kalafiora – WYKONANIE
- Duży garnek stawiamy na średnim ogniu, wlewamy 5 łyżek wody, wrzucamy posiekaną cebulę, zmiażdżony czosnek, curry, kolendrę / imbir oraz pieprz i smażymy bez tłuszczu przez kilka minut, aż cebula zmięknie. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
- Dodajemy pokrojone różyczki kalafiora, wodę / bulion oraz trochę soli. Przykrywamy i zagotowujemy.
- Wrzucamy soczewicę porządnie przepłukaną pod kranem i pokrojone pomidory ze skórką. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu, aż kalafior będzie miękki.
- Na sam koniec doprawiamy jeszcze solą i pieprzem oraz dodajemy płatki drożdżowe i posiekany koperek.
Dahl podajemy skropiony sokiem z cytryny.
Smacznego !