W internecie wciąż trwa agresywny szturm brownie, więc w ramach odpoczynku od kakao, warto upichcić blond ciasto o konsystencji zbliżonej do marcepana, które w poniższym wydaniu powala na blat aromatem i smakiem. Strączki są w nim niewyczuwalne, ale na wszelki wypadek lepiej nie wspominać o tym niewygodnym składniku osobom, które częstujemy naszym blondie fasolowym z pomarańczowo-migdałową nutą, bo może to poważnie rzutować na ich odbiór organoleptyczny. Uprzedzenia w narodzie są bowiem mocno zakotwiczone. Tajemnicę najlepiej wyjawić już po wszystkim, a niektórym nawet dopiero na łożu śmierci. A prawda jest taka, że fasola jest prawie bezsmakowa i ma fajną konsystencję, dlatego stanowi świetną bazę do wszelkich ciast i innych deserów, zwłaszcza kremowych. W Polsce jest pod tym względem niedoceniana – jej uśpiony potencjał cukierniczy wciąż czeka na eksplozję.
Ciasto z białej fasoli i banana według mojego przepisu możemy zrobić również w wersji bezglutenowej, a dla odmiany możemy je upiec w formie babeczek.
Tym, którzy z powodu problemów trawiennych boją się strączków, proponuję przeczytać mój wpis o tym, jak jeść strączki, żeby nie wybuchnąć.
Migdałowe ciasto z białej fasoli i banana – SKŁADNIKI
6 porcji
- biała ugotowana fasola ze słoika lub puszki – ok. 240 g, bez zalewy
- 1 dojrzały banan (110 g)
- 100 ml soku z pomarańczy, najlepiej świeżo wyciśniętego
- skórka otarta z ½ pomarańczy
- 6–8 łyżek ksylitolu lub ewentualnie cukru – u mnie 8 łyżek ksylitolu
- 5 łyżek (50 g) mąki pszennej razowej lub innej, np. owsianej bezglutenowej
- 7 łyżek (60 g) mąki z migdałów (można zblendować migdały)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 małej laski wanilii
Migdałowe ciasto z białej fasoli i banana – WYKONANIE
- Opłukaną pod bieżącą wodą i odsączoną fasolę, banana, sok, skórkę z pomarańczy oraz wanilię blendujemy na gładką masę.
- W dużej misce mieszamy suche składniki: ksylitol, mąkę, zmielone migdały i sodę.
- Wlewamy masę fasolową i łączymy dokładnie wszystkie składniki.
- Ciasto przekładamy do małej, silikonowej formy (moja ma 19 cm średnicy) i pieczemy przez 50–60 min. w piekarniku rozgrzanym do 180°C.
Wegańskie blondie możemy zrobić również w formie babeczek, ale wtedy trzeba piec je trochę krócej.
Bon appétit !
Zrobiłam dzisiaj, ale z nagłego 😉 braku fasoli białej, dałam czerwoną i…… też fajnie smakuje 😉 – mniam <3
Wszystkie fasole smakują bardzo podobnie, więc można użyć każdej, nawet czarnej, ale wtedy wyjdzie brownie bez kakao. 😉
Czy można zastąpić czymś make migdałowa?
Różne drobno zmielone orzechy powinny dać radę, ale wtedy blondie będzie miało już inny smak.
Ja czasem daję mielony słonecznik, też bardzo smaczne wychodzi (chociaż bez marcepanowego posmaku).
Czy sok i otarta pomarańcza są niezbędne, czy jest to tylko nadanie smaku? 🙂
Akurat sok jest potrzebny do zamaskowania smaku fasoli i reakcji z sodą. A skórka pomarańczowa dodaje fajnego aromatu, ale ewentualnie można ją pominąć.
Czy mogę zamienić mąkę migdałową na owsianą?
Nie wiem, czy blondie wtedy wyjdzie, ale na pewno mocno straci na smaku.